Harald Blåtand skuffet: Kun en fjerdedel af Trelleborg genopføres 4.67/5 (15)

Det ærgrer Harald Blåtand, at der ikke er råd til at genrejse mere end det kvarte af Trelleborg. Han opfordrer derfor fonde til at føre  mere givtige togter.

Vikingekongen Harald Blåtand har længe ønsket at se Trelleborg ved Slagelse genopført. Da han hørte rygter om, at en fond ville donere sølv, så Slagelse Kommune kan genrejse hans 1000 år gamle borg, steg den aldrende konges humør betydeligt.

Men glæden varede kort. Hurtigt gik det op for Harald Blåtand, at det blot er en fjerdedel af borgen, som genskabes mere end 100 meter fra borgen. Så nu er kongen skuffet.

Siden min søn Svend Tveskæg, den infame lille møgunge, brændte dem af og sparkede mig af tronen, har de været regulære håndværkertrælletilbud

– Det er gennemført tåbeligt kun at genopføre en del af Trelleborg. Og så bygger de den ved Hvide Krists glorie længere end et pileskud fra selve borgen, hvor den slet ikke er til nogen gavn. Jeg begriber det ikke. Det er en skandale af rang, at selv den mest uduelige og blinde sakser kan vade lige igennem og indtage Trelleborg uden det mindste besvær, fnyser Harald Blåtand.

Borgene er håndværkertrælletilbud

Han forklarer videre, at hans fem borge er i en forfærdelig dårlig tilstand.

– Siden min søn Svend Tveskæg, den infame lille møgunge, brændte dem af og sparkede mig af tronen, har de været regulære håndværkertrælletilbud. Det ryster mig, at mine prægtige forsvarsværker nu kun består af nødtørftige jordvolde uden porte og palisader.

Også det moderne danske forsvar får drøje hug med på vejen. Han mener, det er en sølle hird, hans efterfølgere holder sig.

De skulle slå sig sammen med den der skibsreders fond. Den har nogle gedigne og sødygtige snekker, som kan rumme meget bytte

– Vel ved jeg, at sværd og brynje er for de få, men det forbavser mig trods alt, at slet ingen  mand af byrd i dag bærer brynje og kan gribe sværdet, ligesom ingen mand har skjold at dække sig bag. I stedet render de rundt med lange pinde, som spyer ild. De tror, de kan skræmme sakserkongen med høje brag. Den hird holder ikke en halv dag, hvis Sakser-Otto angriber, siger en hovedrystende Harald Blåtand.

Opfordrer fonde til togter

Han finder det sølle, at der kun er råd til en kvart vold, og efterlyser mere risikovillighed hos den fond, som støtter genopførelsen af Trelleborg.

– Hvis fonden kun kan betale for en kvart borg, så skulle stormændene bag fonden tage sig sammen og gennemføre nogle givtige togter til England og Sverige og fylde kassen op med godt og gedigent sølv, så de kan vise, at de mener det alvorligt, siger Harald Blåtand og giver et fonden yderligere et godt råd:

– De skulle slå sig sammen med den der skibsreders fond. Den har nogle gedigne og sødygtige snekker, som kan rumme meget bytte. Lykkes det at fylde blot en enkelt med danegæld, så er der råd til at genrejse mine borge, gøre Borgring færdig og bevæbne hirden anstændigt.

Harald Blåtand lover, at hvis det sker, vil han overveje at nævne fonden på den næste store runesten, han har tænkt sig at rejse i Jelling.

Illustration: Thue C. Leibrandt, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Harald Blåtand skuffet: Kun en fjerdedel af Trelleborg genopføres"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*