Mystisk ejendomsopkøber presser beboere ud af Lejre 4.54/5 (13)

En ejendomsspekulant har smidt beboerne ud og ryddet vikingebeboelsen ved Lejre for at opføre en prægtig hal. I Hedeby frygter man, det samme vil ske.

Borgere i Hedeby gør nu fælles front imod en husopkøber, der ser ud til at have blakket mel i tønden. Der er tale om en ejendomshandler, som har opkøbt Lejre på Sjælland og systematisk prøver at erhverve små og store bebyggelser

Det sker udelukkende for at modernisere og tjene sølv på videresalg.

Skade Stenssøn er sigemand for den aktionsgruppe, som borgerne i Hedeby har dannet, og han frygter, det samme kan ske i Hedeby.

– Vi har set hvordan det er gået i Lejre. Dér lå en fin samling mindre familiehuse, som blev opkøbt. Folk kunne blive boende, mod en mindre afgift. Men knapt nok havde de betalt, før beboerne blev sat ud og det hele lavet om til ukendelighed, siger Skade Stenssøn og fortsætter:

– Jeg tror end ikke, at fremtidens arkæologer vil kunne finde spor af husene i Lejre. Så grundigt er de gået til værks.

Kæmpehal afløser familieboliger

Han forklarer, at der i stedet for den nu ryddede landsby er opført en kæmpehal. Et gigantisk bygningsværk, med udskårne søjler, bemalinger og adskillige, tilhørerende luksusbygninger, hvor dén stormand, der køber anlægget, kan indkvartere fornemme gæster.

Hvor der tidligere boede flere, helt almindelige familier, kommer der i fremtiden kun til at bo én, og det er en udvikling, der virkelig skaber vrede.

– De familier, der boede i Lejre, har nu måttet forlade deres hjemegn og finde andre steder at være. Det er et helt samfund, der er blevet splittet op. Jeg er godt klar over, at det naturligvis handler om beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed, men folk havde jo deres marker og dyr, og nogle havde boet der i flere generationer. Det er sølvgale niddinge, der er på spil her, raser Skade Stenssøn.

Spekulant fra Vinland

Præcis hvem, som står bag opkøbet er ikke helt let at finde ud af. De opkøbere, som beboerne i Lejre har mødt, er tilsyneladende ikke de direkte ejere, og de henviser i stedet de til ‘de sorte sten‘.

Det har givet anledning til en opfattelse af, at der kan være tale om ejendomsentreprenører fra Vinland, som måske tilhører en gruppe, der kalder sig Sortsten.

– Jeg er sådan set ligeglad med, hvad de kalder sig og hvor de kommer fra. Når vi har dannet en aktionsgruppe, er det jo for at gribe sværd og økser, så vi kan komme ud og få slået skallen ind på dem. Hvem de er, og hvor de kommer fra, er mindre vigtigt, slutter Skade Stenssøn og klapper sigende på sin økse.

Illustration: Kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Mystisk ejendomsopkøber presser beboere ud af Lejre"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*