Store Heddinge udnævnt til årets valfartsmål 4.88/5 (8)

En dansk sognekirke har slået både Köln og Santiago. Nu kommer Store Heddinge og byens kirke på verdenskortet som årets pilgrimsdestination. Det vil tiltrække flere internationale syndere.

Valfartsudviklingsbiskop Pecunius ved Sankt Katharina kirke i Store Heddinge er begejstret for udsigten til, at både kirken og den østsjællandske købstad nu får del i den internationale pilgrimstrafik.

Årsagen er, at Store Heddinge topper listen over valfartssteder på en ny cirkumskriptionsbulle fra det pavelige pilgrimskontor.

Det vil forhåbentlig skaffe nye midler, så vi kan udvide endnu mere og tiltrække stadigt flere internationale syndere,

– Vi må virkelig lykønske os selv med dette fornemme resultat. Nu vil folk fra hele Europa strømme til Store Heddinge og lægge deres bodspenge i vores kirkeblok. Dét betyder, at vi kan opgradere kirkens udseende og give de bodfærdige en bedre oplevelse. Det vil forhåbentlig skaffe nye midler, så vi kan udvide endnu mere og tiltrække stadigt flere internationale syndere, siger bisp Pecunius.

Fromhedsunderstøttende arkitektur

Valfartsudviklingschefen fremhæver, at det er de store investeringer, der gjort i de seneste årtier, som nu giver bonus. Der er ikke mange steder, hvor der er så gode muligheder for at blive set, mens man er gudfrygtig, som i Store Heddinge. Kirken er et fornemt udtryk for den såkaldt fromhedsunderstøttende arkitektur.

Når pilgrimmene med gudshengivne ansigtsudtryk bevæger sig ad processionsgangen hen imod helgenskrinet, der rummer rester af Sankt Katharina, er det ikke bare en privat oplevelse. Det kan tværtimod ses og beundres gennem store, buede vinduer, af alle der opholder sig ude på pladsen.

Vores undersøgelser viser, at det ikke er prisen som er afgørende. Hvis bodsoplevelsen og pilgrimsproduktet er rigtigt, sâ vil folk gerne betale

Det er store tanker, der tænkes i Sankt Katharinas udviklingsafdeling. I højsæsonen skal der opsættes boder med salg af pilgrimsmærker, vievand og små tøjstykker, der næsten har rørt ved kirkens hovedrelikvier. Der vil også blive indført særlige priser på aflad i sommerperioden, hvor et afladsbrev vil koste fastemad til ti fattige mod normalt seks.

Fattige vil også betale for frelse

Kritikere har fremhævet, at salgsfremstød og øgede priser på blandt andet aflad gør det vanskeligt for de fattige at få del i frelsen. Men dén køber valfartsudviklingsbiskoppen ikke:

– Vores undersøgelser viser, at det ikke er prisen som er afgørende. Hvis bodsoplevelsen og pilgrimsproduktet er rigtigt, sâ vil folk gerne betale. Vi bestræber os på, at begge dele skal være i top: pilgrimsoplevelsen er helt unik, fordi du og din fromhed er synlig hele vejen hen til helgenskrinet. Valfarten giver jo også skærsildsrabat, og det vil alle gerne betale for, pointerer bisp Pecunius.

Valfartsudviklingsbiskoppen fremhæver ,at der heldigvis er længe til reformationen

Han oplyser også, at man gerne vil række ud til syndere med særlige behov. Derfor tilbyder Store Heddinge en særlig, lukket bønnesession i et lille kapel, der er indrettet syd for relikvieskrinet. Her kan op til tre spedalske og to hjælpere deltage i en gudstjeneste, der er særligt tilrettelagt for personer, der har mistet forskellige lemmer.

Prisen er fire måneders forbrug af vokslys, hvilket bisp Pecunius fremhæver som billigt. Han tilføjer at lokalet også kan lejes til teambuilding af for eksempel håndværkerlav og lignende.

Valfartsudviklingsbiskoppen fremhæver ,at der heldigvis er længe til reformationen. Derfor skulle forretningsmodellen nok kunne holde et par hundrede år eller mere.

Illustration: Mester Ictum.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Store Heddinge udnævnt til årets valfartsmål"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*