Tidsfilosof: Ingen kan rejse i tiden og ændre historien 4.64/5 (14)

Verdens førende tidsfilosof Yitzhak Shaôn afliver hårdnakkede konspirationsteorier om, at historien systematisk ændres af tidsrejsende agenter.

– Nej, det er umuligt at rejse i tiden. Tidsmaskiner findes ikke. Ingen kan rejse tilbage og ændre historiens gang. Ordene kommer fra historiker, fysiker og tidsfilosof Yitzhak Shaôn.

Jeg møder ham på Kong Herodes Universitetet i Jerusalem, hvor han leder sit internationale forskerteam i Herodot-projektet, som skal bevise tidsrejsers umulighed.

Fra kontoret er der udsigt til Kong Herodes storslåede tempel og folk på Tempelpladsens caféer. De sidder og drikker kaffe, læser aviser og tjekker deres mobiltelefoner. Yitzhak Shaôn byder Satyrens udsendte på te, mens han fortæller.

– Jeg har hørt de sejlivede rygter om, at historien konstant ændres af tidsrejsende agenter, der opsøger fortiden og påvirker begivenheder, så historien falder anderledes ud, men det er konspirationsteorier, siger Yitzhak Shaôn.

Siden Wienerkongressen har Europa oplevet 200 års varig fred, og Frankrig har bearbejdet sine forbrydelser

Han forklarer mig, at tidsrejser i teorien er mulige, men i praksis kan de ikke lade sig gøre, og det indebærer uoverstigelige paradokser.

– Forestil Dem, at de rejser tilbage i tid og myrder deres egen morfar, så bliver De jo aldrig nogensinde født og kan ikke rejse tilbage og myrde Deres morfar, siger professor Shaôn og ryster på hovedet.

Den europæiske urkatastrofe

Jeg spørger Yitzhak Shaôn om det ikke er fristende at ændre på historiens gang og undgå de dystre kapitler. Hans ser på mig med sine intense brune øjne, inden han sænker stemmen til et alvorligt leje og spørger:

– De tænker på den store europæiske urkatastrofe? Jo, det er fristende, at nogen tager tilbage og fjerner Napoleon Bonaparte og det værste diktatur i Europas historie, men omvendt så har vi lært af historien. Siden Wienerkongressen har Europa oplevet 200 års varig fred, og Frankrig har bearbejdet sine forbrydelser. Sammen med England, Østrig-Ungarn, Preussen og Det Russiske Kejserrige sikrer de fred og stabilitet, forklarer tidsfilosoffen og slår fast:

– Vi lever i år 2019, hvor Mellemøsten er et forbillede i fredelig sameksistens mellem zarathustrianere i Persien, jøder i Judæa, koptere i Egypten og muslimer på Den Arabiske Halvø. Og se, hvordan Rusland ædelt lægger store landområder til et reservat, hvor neandertalere kan leve og jage mammutter.

Jeg hører brudstykker af sætninger som ”anomalier i begivenhedskondensatoren”, ” Erslev-Mommsen-tærsklen overskredet”

Yitzhak Shaôn løfter sin højre pegefinger og siger med eftertryk:

– Det er ikke mystiske tidsagenter, som skønmaler historien. Den skabes alene af menneskets fornuft og velovervejede handlinger. Jeg har forsket i tidsrejsers umulighed i 40 år, og intet så meget som antyder tidsmanipulerende agenter. Viser konspirationsteorierne sig sande, vil jeg straks lade verden det vide.

Professoren sælger appelsiner

Knapt har Yitzhak Shaôn afsluttet sin sætning, før døren til hans kontor rives op af to assistenter, som straks begynder at tale til professoren i munden på hinanden, mens de peger på diagrammer på en tablet.

Jeg hører brudstykker af sætninger som ”anomalier i begivenhedskondensatoren”, ” Erslev-Mommsen-tærsklen overskredet” og “Pitt Rivers konstanten kollapset”, alt imens professor Shaôn bliver mere og mere bleg.

Han fortæller, at han hverken er professor eller tidsfilosof, men har solgt appelsiner og saft fra sin lille bod, siden han var dreng

Han undskylder sig. Lettere febrilsk beder han mig komme igen den førstkommende mandag, så har han nye og banebrydende resultater.

Da jeg den efterfølgende mandag henvender mig i universitetets reception, kender ingen til hverken Yitzhak Shaôn eller Herodot-projektet.

Jeg forlader universitetet. På min vej over Tempelpladsen ser jeg ud af øjenkrogen professor Shaôn stå og sælge appelsiner fra en lille bod.

Jeg råber ham an, men han ser undrende på mig og fortæller, at han hverken er professor eller tidsfilosof, men har solgt appelsiner og saft fra sin lille bod, siden han var dreng. Jeg bestiller et glas appelsinsaft, men før jeg når at finde penge frem, har en mand og en kvinde, begge i sorte jakkesæt og solbriller, givet ham penge.

– Det er vist vores omgang, siger kvinden.

Foto: Pixabay.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Tidsfilosof: Ingen kan rejse i tiden og ændre historien"

  1. Kåre Johannessen | 16. april 2019 ved 20:12 | Svar

    Anbefaler i denne forbindelse Ben Elton´s fornøje- & finurlige røverhistorie “Time and Time Again”…

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*