Danske konger giver Frederiks udråbelse en blandet modtagelse 4.77/5 (13)

Satyren har talt med den danske kongerække, som kalder Kong Frederiks udråbelse alt lige fra fersk og kedelig til rørende og enkel.

Vinen flyder. Udsøgte kanapéer glider indenbords, og snakken går lystigt blandt gæsterne til Kong Frederik den 10.’s tiltrædelseskur i Landstingssalen på Christiansborg. De er samlet for at hylde den nye samlende konge af fremtiden.

Den nytiltrådte konge sjosker på sin sædvanlige joviale facon rundt blandt gæsterne, mens han er forbundet og forpligtet for Kongeriget Danmark. Han modtager lykønskninger og lader sig godvilligt klappe på skuldrene af hans forgængere på rigets trone.

– Det var en smuk og enkel ceremoni, og det er en nøjsom højtideligholdelse uden frås og falbelader. Monarkiets yngre gren har lært sig gudfrygtig mådehold, siger Christian den 6., som Satyren fanger fordybet i en samtale med den nyslåede konges morfar Frederik den 9.

 Han er svært stolt af barnebarnet.

– Knægten er en guttermand med saltvand i årerne. Han gør en gammel søulk glad om hjertet, siger morfar Frederik og afslører, at han i tiltrædelsesgave har givet Lille-Frederik en tatovering hos Tatoo-Kaj i Nyhavn.

Christian den 4. er afmålt

Ikke alle af landets tidligere regenter finder festen lystig. Satyren taler med Christian den 4., efter han har ladet vandet i et hjørne af Landsstingsalen.

– Jeg har da aldrig oplevet så sløjt et gilde hos noget kronet hoved. Hvor er de prægtige skueretter, og hvor er de tre dusin serveringer henne? Jeg ser dem ikke, og jeg hører til min forbavselse, at hoffet ikke har afbrændt nogen hekse i dagens anledning. Men værst af alt er den elendige vin, som smager værre end min Rosenborgvin, siger en skuffet og temmelig beruset Christian den 4.

Inden Kong Christian afbryder interviewet for at tilbyde en buttet serveringspige en kongelig hyppetur, når Satyrens udsendte at forklare ham,  at vinen stammer den fra nye konges salige franske faders vinslot.

Abdikationens glæder

Satyren prøver at få en kommentar fra Christian den 2. om livet som abdiceret regent, men han har ikke tid, da han skal møde pressen i forbindelse med en snarlig premiere på filmen om hans udgave af Stockholmsyndromet.

– Det er noget forpulet lort, snerrer den detroniserede konge, inden han hastigt forlader Christiansborg.

En så firkantet udlægning af abdikationen køber Erik Lam ikke. Han står og taler med Frederik den 7. om livet efter abdikationen, som kun få danske kronede hoveder har oplevet.

– For mig var det en stor lettelse at stå af ræset og gå i kloster. Jeg fik tid til at læse, dyrke min passion for decpoupage og designe kostumer til klostrets passionsoptog, siger Erik Lam:

– Desværre var mit otium kort, så jeg kan kun opfordre til, at man som monark finder en tilbagetrækningsordning, og her virker Daisy-modellen meget tiltalende, tilføjer han.

Vi når ikke mere. Kongen skal udråbes, og hofmarskallen genner venligt Satyren ud af Landstingssalen.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Danske konger giver Frederiks udråbelse en blandet modtagelse"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*