Pilgrimsskam får folk til at droppe de lange rejser 4.77/5 (13)

Flere og flere aflyser sommerens pilgrimstur til udlandet af samvittighedsårsager. Måske er massepilgrimmeringens æra ved at være forbi.

Fromme og bodfærdige pilgrimme har længe sat kursen mod Rom, Santiago de Compostela og Jerusalem. Mange har sikkert oplevet, hvordan de kendte valfartsmål bliver mere og mere overrendt og overfyldte.

Beboerne i de mest populære byer føler sig efterhånden så generet af overpilgrimering, at de er begyndt at indføre restriktioner. For eksempel må man ikke længere medbringe egne æsler og heste i Köln, og i Santiago er der lagt begrænsning på antallet af skallesælgere i bymidten.

De store pilgrimsbyers problemer giver nu genlyd blandt de rejsende, hvor stadigt flere, navnligt fra de store byer, leder efter nye, indenlandske rejsemål. Én af dem er den 32-årige Marine Pottemagers.

– Jeg vil godt medgive, at jeg hører til dem, der er grebet af pilgrimsskam. Jeg har selv været i både Aachen og Köln, men i dag synes jeg, det er flovt og forkert, at vi bruger så meget på at rejse til de store, udenlandske mål. Der er faktisk mange fine steder herhjemme, hvor man også sagtens kan blive frelst og få nedsat sin tid i skærsilden. Ingen har sagt, at enhver skal til Santiago to eller tre gange i sin livstid, forklarer Marine Pottemagers.

Lort går til spilde

Der er mange grunde til, at det nu skal være slut med udlandsrejserne. Én af dem handler om de mange leje-æsler, som benyttes på ruterne. Marine Pottemagers forklarer, at det er et stort problem for lokalbefolkningen, når næsten alle æsler benyttes i pilgrimsindustrien, frem for at gøre nytte i byggebranche og landbrug.

Desuden skal de mange dyr fodres, og det er foder, som går fra æsler, som gør langt mere nytte lokalt.

Dertil kommer forureningen, fordi pilgrimsæslernes efterladenskaber typisk bliver liggende på vejene, i stedet for at blive indsamlet og genanvendt som gødning. Dét fremhæver hun som en rigtig dårlig udnyttelse af de ressourcer, vi allesammen skal leve af.

Handelen lider skade

Marine Pottemagers er også opmærksom på, hvad den voldsomme pilgrimmering betyder for byerhvervene:

– Det er ikke kun landbruget, som mærker konsekvenser af pilgrimmering. I nogle byer er det snart ikke til at opdrive et lerkrus eller en kande inde i centrum. Der er kun bønder, som sælger pilgrimsmærker, vievand og lignende. Så handelen og ærlige håndværksfolk lider også under denne udvikling, slutter Marine Pottemagers.

På spørgsmålet om, hvor årets pilgrimsfærd så skal gå hen, er der svar på rede hånd:

– Vi skal en tur til Kippinge og tilbede det blødende alterbrød. Efter hvad jeg har hørt, skulle det være en helt unik og autentisk oplevelse, siger Marine Pottemagers.

Foto: Hans Splinter, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Pilgrimsskam får folk til at droppe de lange rejser"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*