Sundhedsplatformen medfører færre pestdødsfald i middelalderens Danmark 4.7/5 (10)

Siden Regionerne indførte Sundhedsplatformen, bruger også middelalderens pestlæger mere tid på registrering. Mirakuløst betyder det, at flere pestofre og andre syge helbredes.

Nutidens læger og sygeplejersker på Regionernes hospitaler raser over Sundhedsplatformen. Den omfattende registrering tager tid fra patienterne, øger risikoen for fejlmedicinering og har ifølge flere læger medført dødsfald blandt patienter.

Det er dog ikke alle, som har dårlige erfaringer med den udskældte Sundhedsplatform. En række middelalderlige pestlæger er begejstrede for den. De oplever, at dødeligheden blandt deres patienter faldt markant efter Sundhedsplatformens indførelse.

Helbredelsen stiger med samme faktor som den tid, lægerne bruger på Sundhedsplatformen

En af pestlægerne er Broder Iohannis, som er tilknyttet Helligåndshuset i Næstved, hvor han behandlede patienter under Den Sorte Død. Han har som læge og formand for Foreningen af Middelalderlige Pestlæger i Danmark kun roser til overs for Sundhedsplatformens effektivitet.

Mindre patientid helbreder

Broder Iohannis vurderer, at Sundhedsplatformen har firedoblet den tid han og hans kollegaer bruger på at dokumentere, registrere og indføre patientdata i Helligåndsordenens annaler. Men Samtidig er dødeligheden blandt deres patienter faldet med samme faktor.

– Det er rigtigt, at jeg, siden Sundhedsplatformen kom, har mindre tid til mine patienter og til at bedrive min lægekunst, fortæller Broder Iohannis og fortsætter:

– Jeg har langt færre timer til at bede for de syge og prikke til dem med min pind, smøre deres bylder med løg og figner, årelade dem, sætte igler på og give dem ekstrakter af Rude og Rød Hestehov, men som ved Guds underværk er dødeligheden blandt mine syge faldet, og flere er blevet helbredt.

Læger skal bruge så lidt tid som muligt på deres patienter og mest mulig tid på kontrol og dokumentation, siger Ellen trane Nørby

Pestlægen er derfor ikke i tvivl. Sundhedsplatformen virker.

Meget tyder på, at den også har en indvirkning på mange af middelalderens andre frygtede sygsomme. Helbredelsen stiger med samme faktor som den tid, lægerne bruger på Sundhedsplatformen i stedet for at genoprette de sottiges balance mellem kroppens væsker, årelade dem, operere, smøre dem med salver eller hælde ekstrakter i halsen på de syge.

– Det er ikke mindre end et mirakel. Gud velsigne Sundhedsplatformen, siger en tydeligt bevæget Broder Iohannis.

Sundhedsminister jubler

Hos Regionerne og i Sundhedsministeriet kan de ikke få armene ned af glæde. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er lykkelig over, at Sundhedsplatformen endelig har vist sin nytte.

Ministeren lægger også mærke til, at jo mindre tid en pestlæge tilbringer sammen med den syge, jo større er sandsynligheden for, at patienten overlever. Det viser ifølge Ellen Trane Nørby, at der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem patienttid og behandlingens succes, og at Sundhedsplatformen ikke er det reelle problem.

– Pestlægernes erfaringer taler deres tydelige sprog. Læger skal bruge så lidt tid som muligt på deres patienter og mest mulig tid på kontrol og dokumentation, siger Ellen Trane Nørby.

Hun vil lade det indgå i forhandlingerne med Lægeforeningen om at øge Sundhedsplatformens kompleksitet og gøre den endnu mere detaljeret.

Hverken Lægeforeningen eller Patientforeningen vil kommentere den nyeste udvikling i sagaen om Sundhedsplatformen. Men Satyren erfarer fra pålidelig kilde, at de to foreninger agter at rejse en sag om kætteri ved Pavens kurie i Rom mod Foreningen af Middelalderlige Pestlæger i Danmark.

Foto: Jason OX4, Flickr

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Sundhedsplatformen medfører færre pestdødsfald i middelalderens Danmark"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*