Dansk Folkeparti i oprør: Nationalmuseet fjerner ordet stenalder 4.68/5 (28)

Ordet stenalder kan opfattes stødende og nedsættende. Derfor fjerner Nationalmuseet ordet fra sine udstillinger. Dansk Folkeparti er i oprør.

Det er ikke kun ordet eskimo, som Nationalmuseet nu sender på pension. Også betegnelsen stenalder ryger på historiens losseplads.

Stenalder kan nemlig opfattes stødende og stigmatiserende, forklarer museumsinspektør Martin Plappelt. Han er leder af Nationalmuseets kommission for eliminering af potentielt anstødelige arkæologiske ord og begreber.

– Stenalder er uciviliseret. Det tegner billedet af lavtstående skabninger, der lever fra hånden til munden og konstant må følge efter deres byttedyr for at dræbe dem med primitive stenvåben og dø tidligt efter et lorteliv, siger Martin Plappelt og fortsætter:

– Sådan har mennesket dengang slet ikke opfattet sig selv. Jeg er sikker på, at de ville føle sig meget krænkede og gokke os hårdt i nødden, hvis de vidste, at vi betegner dem stenaldermennesker. Derfor kommer vi på Nationalmuseet ikke uden om at skrotte ordet stenalder.

Han tilføjer med en grum latter, at det dog også lidt handler om at pisse Dansk Folkeparti op ad ryggen.

Dansk Folkeparti raser

Netop Dansk Folkeparti tager da også stort anstød af, at stenalderen bortskaffes. Vikarierende kulturpolitisk ordfører Pernille Bendixen raser over Nationalmuseets beslutning.

– Det er komplet latterligt, at Nationalmuseet ligger under for nogle krænkelsessyge og primitive stenalderfolks forsøg på at få opmærksomhed i medierne, siger Pernille Bendixen.

Hun mener ikke, at stenalder er et nedsættende ord. Hun har talt med flere stenaldermennesker, som hverken føler sig diskriminerede eller som andenrangsmennesker.

– I sommerferien besøgte jeg stenalderreservatet, der ligger nær Ertebølle ved Limfjorden. Det er meget velintegrerede mennesker, der taler virkelig godt dansk. Selvom de lever i skindtelte og ikke har fjernsyn, er de meget lykkelige, som den slags mennesker er. Ingen af dem, jeg talte med, følte sig krænkede over at blive kaldt stenaldermennesker, siger Pernille Bendixen.

Det er ifølge Pernille Bendixen også en hån imod det, hun og mange af hendes partifæller lærte i skolen. For Dansk Folkeparti er stenalderen en integreret del af dansk historie og den periode af oldtiden, som de fleste medlemmer af Dansk Folkeparti bedst kan forstå og leve sig ind i.

Ertebøllekultur på observationslisten

Derfor kalder hun nu samtlige ministre i samråd og forlanger, at Nationalmuseet tvinges til at genindføre brugen af både eskimo og stenalder.

Men det skal hun ifølge Martin Plappelt ikke stikke næsen opefter. Han har allerede ordet ertebøllekultur, som betegner en periode af stenalderen, på sigtekornet.

– Vi kan ikke være bekendt at betegne nogen som bøller og dermed antyde, at de er kriminelle og tæver folk, så det er kommet på observationslisten, siger han.

Martin Plappelt oplyser, at Nationalmuseet ikke erstatter stenalder med noget andet ord, da det ord med tiden helt sikkert også vil vise sig at være anstødeligt.

Foto: Ole Malling, Sagnlandet Lejre.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Dansk Folkeparti i oprør: Nationalmuseet fjerner ordet stenalder"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*