Arkæolog konkluderer: Mange sten ligger godt i hånden 4.9/5 (20)

Efter flere års intensiv forskning tør arkæolog godt slå fast, at der er mange sten, som ligger godt i hånden.

– Den her sten ligger godt i hånden. Det gør den her sten faktisk også.

Ordene kommer fra arkæolog Søren Brinch Holm. Over for Satyrens udsendte demonstrerer han, hvordan forskellige sten ligger godt i hånden.

Han tager en ny sten op i hånden. Denne gang en slank sten af flint. Han står lidt eftertænksomt og vejer den i hånden. Så kaster han den lidt op i luften, griber den, drejer den i hånden og siger:

– Prøv lige at mærke den her sten. Den er virkelig en nydelse at have i hånden.

Efter nogle minutter med stenen i min hånd, må jeg give Søren Brinch Holm ret. Den glatte sten smyger sig ind i håndfladen, lader sig gribe om med lethed og føles som fløjl i næven.

– Ja, grebet er vidunderligt, og balancen er noget nær det perfekte, svarer jeg.

Søren Brinch Holm smiler beæret.

Artefakternes manuelle intelligens

Mens han leder efter flere sten, vi kan teste, spørger jeg ham, hvorfor han har brugt hele sin karriere på at studere stens evner til at hvile godt i den menneskelige hånd.

Han forklarer, at han lagde mærke til det allerede som arkæologiinteresseret barn.

– Jeg var otte år gammel, da jeg fandt mine første flinteredskaber. Når jeg viste dem til min bedstefar, sagde han altid, at de jo lå rigtig godt i hånden, fortæller Søren Brinch Holm.

Da han som ung arkæologistuderende viste rundt på sine første stenalderudgravninger, var den faste kommentar fra de besøgende, at de stenredskaber, han viste dem, virkelig lå godt i hånden. Søren Brinch Holm fornemmede, at han var på sporet af en arkæologisk lovmæssighed om lithiske artefakters manuelle intelligens.

Han kunne ikke finde litteratur om emnet i det arkæologiske instituts velassorterede bibliotek. Heller ikke hans medstuderende eller instituttets lektorer var til nogen hjælp.

– De var ret afvisende og troede ikke på mine iagttagelser. Da jeg ville skrive speciale om betydningen af håndkilers form for det manuelle greb, skiftede jeg til et svensk universitet, hvor de er mere progressive, siger Søren Brinch Holm.

Solvognskopi ligger ikke godt i hånden

Undervejs gik det op for ham, at mange flintesten, som ikke er forarbejdede, også ligger godt i hånden. Det skrev han ph.d. om og efterfølgende en postdoc, hvor han konkluderede, at sten af andre mineraler end flint ligeledes ligger godt i hånden.

Nu gælder det så hans doktordisputats, hvor metaller, undersøges for deres håndlejekvaliteter.

– Jeg vil undersøge om mine teorier også gælder andre materialer end sten. Jeg har holdt en kopi af solvognen, og den ligger absolut ikke godt i hånden, men jeg vil ikke afvise, at originalen gør, slutter Søren Brinch Holm.

Foto: Papposilenos.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Arkæolog konkluderer: Mange sten ligger godt i hånden"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*