Mette Frederiksen: Skrydstruppigen skal have ret til tidlig pension 4.83/5 (6)

Mette Frederiksen lover, at Socialdemokratiets forslag om tidligere pension til folk med opslidende arbejde kommer til at gælde for hele Danmarkshistorien.

Tidlig pension for nedslidte er en hjørnesten i Socialdemokratiets valgprogram. Partiformand og statsministerkandidat Mette Frederiksen vil give alle udslidte, uanset hvor i Danmarkshistorien de befinder sig, ret til at fremskynde pensionen.

– Retten til tidlig pension skal være for alle med hårdt fysisk eller ensidigt arbejde, som påvirker kroppen negativt. Vi ved, at folk i forhistorien levede et liv, som var hårdt, kort og enormt træls. De skal ikke snydes for en differentieret pension, som sikrer dem nogle gode og aktive år som pensionister, siger Mette Fredriksen.

Hun vil derfor inkludere alle historiske og forhistoriske personer, der fortsat gør en indsats på arbejdsmarkedet og som hver dag bidrager til samfundet, hvad enten de arbejder i museumsudstillinger, har en karriere som lokale turismetrækplastre, optræder i romaner og tegneserier eller på tændstikæsker.

Stilleliggende arbejde slider

En af dem, der får gavn af det socialdemokratiske pensionsforslag, er Skrydstruppigen. I en montre på Nationalmuseet passer hun hver dag sit arbejde. Det har hun gjort, siden hun i 1935 fik jobbet.

Hun ligger helt stille og lader sig beskue af talrige gæster i seks dage om ugen. Kun om mandagen, når museet er lukket, har hun fri. Det er fysisk anstrengende, selv om det ikke umiddelbart ser sådan ud.

Hun har overvejet førtidspension, men er endnu ikke blevet visiteret til trods for, at hun jævnligt tages ud af sin montre og undersøges af forskere

– Jeg har ligget udstrakt på ryggen, lige siden jeg blev lagt i graven for mere end 3000 år siden, og jeg har ligget på samme led, siden jeg flyttede ind i min montre. Jeg må hverken vende mig eller lægge mig anderledes i kisten, forklarer Skrydstruppigen.

Hun mærker, hvordan kroppen siger fra over for det stilleliggende arbejde. Hun føler sig nedslidt.

– Mine arme og ben låser, fordi jeg ikke får nogen motion. Blodomløbet er heller ikke, hvad det har været selv for en kvinde, som har været død i tre årtusinder.

Hun har overvejet førtidspension, men er endnu ikke blevet indstillet til trods for, at hun jævnligt tages ud af sin montre og undersøges af forskere. De har blandt andet vurderet hendes helbredstilstand og endda tjekket hendes etniske ophav. De har bekræftet, at hun er barnefødt i Tjekkiet og dermed borger i EU og berettiget til sociale ydelser i Danmark, hvor hun opfylder alle tilknytningskrav.

Overvejer en seniorordning

Skrydstruppigen glæder sig til muligheden for at gå tidligere på pension, men om hun benytter sig af den, ved hun ikke.

– Jeg synes stadig, jeg har meget at bidrage med. Det er jo dejligt bekræftende, at have et udadvendt arbejde med stor kundekontakt, så jeg er åben for en seniorordning med nedsat tid og et månedligt besøg hos konservatoren, så jeg kan holde mig i form, siger hun.

Jeg er derfor glad for, at Skrydstruppigen stadig er motiveret for at yde en indsats og bidrage til velfærden.

Den udmelding er Mette Frederiksen glad for at høre.

– Det er enormt vigtigt, at borgerne holder sig aktive, selv om de er slidt op. Jeg er derfor glad for, at Skrydstruppigen stadig er motiveret for at yde en indsats og bidrage til velfærden. Mange nedslidte ønsker ikke at gøre en forskel, og derfor stiller Socialdemokratiet også krav om aktivering af folk på tidlig pension, så de stadig, for deres egen sundheds og velbefindendes skyld, er en del af arbejdsmarkedet, siger Mette Frederiksen.

Hun har bedt sine PR-folk om at lægge valgbussens vej forbi Nationalmuseet og aflægge Skrydstruppigen et besøg i den kommende valgkamp.

Foto: Henrik Schilling, Nationalmuseet.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Mette Frederiksen: Skrydstruppigen skal have ret til tidlig pension"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*