Vikinger gider ikke det nordiske køkken 4.79/5 (19)

Forbruget af kvan, ramsløg, havtorn og skyr falder drastisk. De traditionelle nordiske råvarer forsvinder ud af vikingernes gryder til fordel for nye eksotiske råvarer.

Vikingerne har fået nok af at æde svinekæber langtidsstegt i øl serveret med kvan og havtorn. Ingen gider længere spise ramsløg, skyr, strandkålsskum eller gedeost med brændt hø og levende myrer. Den genfødte vikinge foodie har i stedet fået øjnene op for udlandets eksotiske gryder, og det sætter nu sit præg på det postnordiske køkken.

I Hedeby er der på kort tid åbnet nye eksotiske gæstgiverier med servering ved trendy tøndemøbler. Der er gadekøkkener med alt det nye, som har vundet vikingernes ganer, leveret to go som praktisk take away.

– Kedelormen skal nok overleve, men jeg spår, at inden længe har kroholdere fra Særkland og Miklagaard udkonkurreret det nordiske køkken, og tak for det! Bortset fra nogle tandløse gamle gubber er der ingen, som gider nordisk hundeæde længere.

Så kontant er udmeldingen fra vikingernes førende madvølve og livsstils-godinde Sirid Glad. Hun mener, at traditionel nordisk mad smager som at dyppe tungen i luften. Og hvorfor spise nordisk, når frankisk og italisk mad smager så meget bedre?

Rejselystne vikinger bringer impulser hjem

Hun har denne forklaring på, hvorfor vikingerne vender den nordiske kost ryggen og bytter øl ud med frankisk vin.

– Tidens vikinger er vant til at rejse, og maden er en måde at bringe oplevelserne med hjem. Det velbjærgede plyndringstogtsegment vil mindes deres togter. De vil pirres i næsen af sjældne krydderier og vil genopleve fremmede smage. De vil signalere til omverdenen med deres hipsterskæg og madvaner, at de ikke er almindelige grødgnaskere, siger Sigrid Glad.

Ifølge Livsstils-godinden er store, tynde ovnbagte italiske fladbrød toppet med smeltet ost, lufttørret skinke og krydret med vild merian tidens mest populære. Sammen med størrogn fra Rusland og rullede fladbrød fyldt med stegt, krydret lammekød på særklandsk facon er det lige nu det mest hippe noveau cuisine i Hedeby.

Vinland er det nye madmekka

Hvad den næste køkkentrend bliver, tør hun knap nok spå om, men Sirid Glad tror, at det kommer fra Vinland.

– I Vinland serverer de en klump hakket oksekød stegt på panden. Det serveres i en flækket bolle sammen med skiver af sprødstegt røget flæsk og smeltet ost og med en krydret sovs af en rød ukendt grøntsag, som kun findes derovre. Dertil staver af en lokal rodfrugt stegt sprød i olie. Det kunne godt gå hen og blive det næste kulinariske vidunder i Hedeby, siger hun.

På spørgsmålet, om det nordiske køkken kommer igen, svarer Sigrid Glad:

– Aldrig, som i aldrig. I hvert fald i de næste 1000 år.

Foto: Maria Eklind, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Vikinger gider ikke det nordiske køkken"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*