Fjerde Division letter røven og ankommer til Dybbøl 4.76/5 (17)

Efter at have vist verden røven i mere end 150 år dukker general Hegermann-Lindencrone og 4. Division op for at forsvare Dybbøl.

Et uventet trafikkaos har her til morgen ramt Flensborg Landevej, som er en af Sønderborgs store indfaldsveje. Ifølge Sydjyllands Politi dukkede en flere tusinde mand stor kolonne fodsoldater med ledsagende feltartilleri og dragoner op som ud af det blå.

Det fik trafikken til at bryde sammen i flere timer. Situationen forværredes yderligere, da Hjemmeværnet fik til opgave at dirigere færdslen.

Årsagen til de pludselige bilkøer midt i myldretiden er 4. Divisions indmarch til skanserne ved Dybbøl for at bistå forsvaret og falde prøjserne i ryggen.

Til satyren udtaler øverstkommanderende for 4. Division generalløjtnant Cai Hegermann-Lindencrone via en optisk telegrafiforbindelse fra Dybbøl Mølle, at han er glad for at nå frem i tide, før prøjsernes forventede storm.

– Vores efterretninger viser, at et angreb på Dybbøl er nært forestående. Det vil forventeligt ske ved 10-tiden en af de nærmeste dage, siger Hegermann Lindencrone.

Lokkede prøjserne ud på heden

Generalen forklarer, hvordan han og 4. Division efter mange års udmarvende afledningsmanøvrer endelig har ført de prøjsiske og østrigske stødtropper langt ud på den jysk hede.

– Lige nu ligger prøjserne og roder rundt ude ved en lille hosekræmmerflække, som hedder Herning. De finder aldrig nogensinde væk derfra igen, gnækker en skadefro Hegermann-Lindencrone over telegrafforbindelsen.

Efter en hurtig march er han nu klar til at slå den prøjsiske belejringsstyrke tilbage og drive den helt ud af Hertugdømmerne igen.

Generalen er dog bekymret. Han har benyttet lejligheden til at bese stillingerne, og han betegner dem som håbløst forsømte og umulige at forsvare.

– Det er rystende at se skansernes brøstfældige tilstand, men mest undrer det mig at se, hvordan mændene er rømmet og har efterladt alle stillinger åbne for prøjserne. Det vil jeg øjeblikkeligt tage op med general de Meza (hærens øverstkommanderende, red.).

Tømmer Sønderborg for flæsk

Da Satyren forklarer generalen, at de Meza er fyret, og det er mange år siden, at prøjserne indtog Dybbøl og snuppede Slesvig-Holsten, men at Nordslesvig efterfølgende er leveret tilbage, afbryder Hegermann-Lindencrone forbindelsen.

Det lykkes ikke at genoprette kontakten, men Satyren erfarer via Sydjyllands Politi, at 4. Division har forladt Dybbøl igen.

– De tømte Sønderborgs butikker for røget flæsk, kålpølser, gule ærter og skråtobak, inden de i ilmarch forlod byen igen i retning ad Dannevirke syngende: “dengang jeg drog af sted”, fortæller vagthavende ved Sydjyllands Politi og tilføjer:

– Vi så kun røven af dem, så travlt havde de.

Foto: C.F. Wilhelm Schrøder.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Fjerde Division letter røven og ankommer til Dybbøl"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*