Valdemar Atterdag: Møntskat fra Viborgegnen tilhører mig 4.88/5 (17)

DCIM101MEDIADJI_0477.JPG

Kong Valdemar Atterdag forlanger nyfunden pennige-skat fra Viborgkanten udleveret. Den skal bruges på at tilbagekøbe Danmark fra udenlandske panthavere.

– Den skat er min og ingen andens, lyder det fra Valdemar Atterdag.

Han har fået nys om, at detektorfolk for nylig har fundet en skat med næsten 7000 penninge i Sønder Rind syd for Viborg.

På Viborg Museum (ikke Museum Viborg, red.) bekræfter man, at Valdemar Atterdag gør krav på skatten.

– Vi blev forleden opsøgt af en herold til hest, som højtideligt overrakte et brev, i hvilket Valdemar Atterdag gør vitterligt, at skatten retmæssigt tilhører ham i henhold til Jyske Lovs paragraffer om danefæ, fortæller museets chefnumismatiker Tamara Hjelm til Satyren.

Museumsfolkene betragter dokumentet som ægte. Det er håndskrevet på pergament og forfattet på arkaisk dansk. Grafologer på Landsarkivet i Viborg bekræfter, at det er Valdemars håndskrift, og dokumentet bærer kongens segl.

Læste det i Jyllands-Posten

Til Satyren forklarer Valdemar Atterdag, at pengene falder på et tørt sted. Han har brug for hver en penning til at indløse pant på de dele af Kongeriet, som fortsat er i de holstenske grevers besiddelser samt til at finansiere tilbageerobring af landet med magt.

– Jeg læste i Jyllands-Posten, som jeg abonnerer på og læser med stor omhu hver dag, at skatten er stor nok til, at jeg kan bespise mine styrker i flere uger, siger Valdemar Atterdag.

Han oplyser, at Viborg Museum allerede er vendt tilbage med et positivt svar og en ifølge kongen meget fordelagtig løsning.

Lang danefæbehandling redder skatten

Tamara Hjelm forklarer, at museet vælger en løsningsorieneret tilgang til kongens krav.

– Vores advokat kunne tage et større juridisk slagsmål med ham om, at mønterne er lagt i jorden før hans regeringstid under hans far Christoffer, som ret beset kun var konge af Sakskøbing, og at ingen af dem derfor har ret til skatten, men vi foreslår ham en attraktiv løsning, siger hun.

Den går ud på, at Valdemar Atterdag i stedet for at få mønterne her og nu modtager danefægodtgørelsen senere. Den er væsentlig mere værdifuld end den købekraft, de underlødige penninge havde på hans tid i 1300-tallet.

– Skatten skal sendes til Nationalmuseet, som foretager den endelige danefævurdering. Med den lange sagsbehandlingstid for danefæ, de holder sig, kommer Valdemar til at vente så længe, at han når at indløse pantebrevene på andre måder. På den måde ender skatten på et museum, hvor den hører til, lyder det fra Tamara Hjelm.

Den idé ser kongen ud til at hoppe på, tilføjer hun og forsøger at undertrykke et grin.

Foto: Allan Faurskov.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Valdemar Atterdag: Møntskat fra Viborgegnen tilhører mig"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*