Jyder i oprør efter udlicitering af bavnehøje: Vi kunne lige så godt kåre dem til konger 4.71/5 (14)

Den kontroversielle beslutning om at udlicitere krisekommunikationen i tilfælde af krig mødes med hård kritik fra jyske stormænd.

Beslutningen om at udlicitere det jyske netværk af bavnehøje mødes med skarp kritik af en række jyske høvdinge og stormænd. Blandt dem er Gurd Olafsøn af Hedeby, der nu offentligt går imod beslutningen.

Bavnehøjene bliver som bekendt tændt, når en fjende observeres på vej ind i landet, ved omfattende naturkatastrofer, og når det kongelige hof løber tør for vin. Dermed kan en alarmmelding nå ud til alle hjørner af Danmark inden for en times tid.

Det danske system af bavne blev senest om-organiseret af kong Horik for snart 35 år siden. Forliget bag højene udløber om halvandet år, og det er derfor magtpåliggende at have et nyt system klart, før det gamle ophører.

Briter med i licitation

Det ventes, at udbuddet vil blive vundet af konsortiet Jysk Baunehøj K/S. Det har blandt andet den britiske jarl Hardicnut Sigurdsøn blandt sine aktionærer.

– Det er basal kommunikationsinfrastruktur. Derfor bør det være en statslige opgave, og ikke en opgave, der skal varetages af private udenlandske selskaber, der dybest set er sat i verden for at tjene penge til sine aktionærer, siger Gurd Olafsøn.

Han frygter også, at man med udliciteringen vil forrykke magtbalancen blandt de danske kongedømmer, som er bange for, at britiske investorer vil holde bavnerne slukket, hvis en britisk flåde nærmer sig

– Beslutningen er udelukkende truffet for at holde statskassen fri for udgiften. Men netværket er afgørende for Danmarks sikkerhed. Når man lader private løse nogle af statens kerneopgaver, så overlader vi en ikke ubetydelig magt til dem. I virkeligheden kunne vi lige så godt udråbe Jysk Baunehøjs direktør eller en af dens aktionærer til konge i al fremtid, hvis vi gennemfører dette udbud, siger Olafsøn.

Raser over kritik

Hardicnut Sigurdsøn afviser dog i skarpe vendinger kritikken fra Olafsøn.

– Denne hedenske oprører leger med ilden, når han vil lade staten kontrollere den eneste etablerede form for massekommunikation her i landet. Dermed er han også med til at undertvinge den ytringsfrihed, der ellers skattes så højt på vores tinge, siger Hardicnut Sigurdsøn.

Ud over Danmark, så vil Jysk Bavnehøj K/S også etablere et netværk af bavnehøje i den dansk-kontrollerede del af Norge. Det sker, hvis de ellers vinder det danske udbud.

Foto: Per Palmkvist Knudsen, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Jyder i oprør efter udlicitering af bavnehøje: Vi kunne lige så godt kåre dem til konger"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*