Historiker finder verdens største nazi-guldskat under Hammershus 4.74/5 (35)

Verdenshistoriens største nazi-guldskat er dukket op i en grotte under Hammershus. Det forklarer Sovjetunionens besættelse af Bornholm i 1945 og Putins krænkelser af dansk luftrum, mener finderen.

Et gyldent skær breder sig over grottens groft tildannede loft, da lyskeglen fra lommelygten rammer en palle med stablede guldbarer. Ved siden af står endnu en palle og ved siden af den endnu en. Hurtigt opgiver Satyrens udsendte at tælle.

– Vi anslår, at der er omkring et hundrede tons guld gemt væk af tyskerne i krigens sidste måneder.

Det fortæller J.S. til Satyren. Han er historiker og ansat ved Bornholms Museum, men han ønsker ikke sit fulde navn frem af hensyn til sin akademiske anseelse og karriere.

Vi befinder os i en kunstig grotte sprængt ud i klipperne dybt under Hammershus af tyske ingeniørtropper.

J.S. fortæller, at han i fjor kom på sporet af nazi-guldskatten, efter han på et værtshus under en ferie i Harzen tilfældigt faldt i snak med en gammel SS-soldat, som gav ham et kort og en dagbog med optegnelser fra tiden som soldat på Bornholm.

Skriver historien om

Historikeren lader lyskeglen fortsætte længere ind i grottens dyb, hvor den rammer Pagtens Ark, De Vises Sten og Den Hellige Gral samt stakke af malerier i gyldne rammer. Han tager en guldbarre op i hånden og lader et ord falde om, at historien nu skal skrives om.

For J.S. handler det nemlig ikke om bare at genfinde guld og kunstværker. Han vil skrive historien om.

Under påskud af at studere russiske uniformer besøgte J.S. derfor den russiske hærs arkiver i Sankt Petersborg. Her han gjorde en opdagelse, som sætter nazi-guldskatten og krigens sidste dage på Bornholm i et helt andet lys.

– Jeg opdagede, at Sovjetunionen var på sporet af nazi-guldskatten. Jeg fandt dokumenter signeret af Josef Stalin med direkte ordrer om at besætte Bornholm med det ene formål at bringe kostbarhederne til Moskva.

Putin på skattejagt

Det lykkedes dem ikke. Da russerne forlod Bornholm i foråret 1946 var det med uforrettet sag, men de har ikke givet op påpeger J.S.

– Nazi-guldskatten har siden krigen spøgt i Kreml. For præsident Putin er det blevet en besættelse, og han bliver mere og mere desperat, siger J.S.

Skatten er derfor ikke i sikkerhed, selvom han har anmeldt fundet som danefæ og en taskforce er på vej for at bjærge guldet.

– Når russiske jagerfly gentagne gange krænker dansk luftrum over Bornholm, tror du så, det er fordi, præsident Putin vil provokere, spørger J.S. retorisk og besvarer selv spørgsmålet

– Nej, flyene er på skattejagt over Bornholm, og de bliver ved, indtil de har fundet nazi-guldet.

J.S gør tegn til, at vi skal forlade guldgrotten. Han ser sig om, smiler tilfreds og mumler noget om, at det er fuldbragt. I åbningen standser han op et øjeblik for at lytte, om der skulle være et russisk fly over Hammershus, og hans øjne afsøger intenst omgivelserne.

– Man ved aldrig, om der ligger en russisk turist på lur med et skud Novichok, hvisker han, inden vi træder ud i sollyset.

Mashup; Mester Ictum.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Historiker finder verdens største nazi-guldskat under Hammershus"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*