Flyvende Fæstning bomber Bunkermuseet i Hanstholm 4.63/5 (8)

Sally B, et amerikansk bombefly fra Anden Verdenskrig, bombede i går aftes Bunkermuseum Hanstholm. Sommerhus ødelagt, campingvogn væltet og tysk natjager savnes.

Borgerne i Hanstholm fik sig en slem forskrækkelse torsdag aften. Kort før solnedgang lød otte voldsomme eksplosioner omkring Bunkermuseet. Jorden rystede, og samtlige ruder i miles omkreds blev blæst ud.

Landbetjent Olsen oplyser til Satyren, at ingen mennesker kom til alvorligt til skade, og ødelæggelserne er få. Han var selv øjenvidende til luftangrebet, da han gik tur med sin tjenestehund Skipper mellem de tyske bunkere fra Anden Verdenskrig.

– Jeg hørte larmen fra et stort propelfly og fik øje på maskinen, der i samme øjeblik åbner bombelugerne. Jeg hører den fløjtende lyd af faldende bomber og når lige at smide mig ned oven på Skipper, inden alt eksploderer omkring os, fortæller landbetjent Olsen.

Han dannede sig hurtigt et overblik og tilkaldte den lokale brandsprøjte og en ambulance.

Skaderne på byen er begrænsede, fortæller landbetjenten:

– Bortset fra at et ubeboet sommerhus fik en fuldtræffer, og par bissende kvier væltede en campingvogn, består de værste personskader af småskrammer og ringen for ørerne. Han tilføjer, at alle tog det roligt bortset fra en vred tysk turist, som alarmerede Nachtjagdgeschwader 11 i Flensburg.

Jubler over autentiske bombekratere

En ansat ved Bunkermuseum Hanstholm fortæller, at også bunkerne slap uden voldsomme skader, og i første omgang troede han ikke på landbetjentens forklaring.

– Bragene vækkede mig, men da Olsen ringede og fortalte, hvad der var sket, så troede jeg ærlig talt, at det var Kulturministeren, som var ude med en endnu en nedskæring. Da jeg efterfølgende så de få skader, forstod jeg, at det ikke var en ministers værk, da de plejer at være langt mere tilintetgørende, siger museumsmanden, som er glad for de otte store bombehuller i klitterne.

– Nu skete der jo ikke noget, så jeg glæder mig i stedet over, at vi har fået nogle rigtige bombekratere. Det giver de besøgende en endnu mere autentisk oplevelse, og det vil helt sikkert gavne besøgstallet.

Agterskytte sendte tysker i Storebælt

Via Flyverstaben har Satyren sporet bombeflyet. Det viser sig at være den eneste stadigt flyvende B17 bombemaskine Sally B, som på sin vej til weekendens airshow i Roskilde forenede det praktiske med det fornøjelige.

Vi møder bombemaskinens kommandør, Captain Scott Harris Jr., i Roskilde Lufthavn. Han bekræfter, at flyet tømte sin last af 500 punds bomber over Hanstholm, som Bomber Command betegner som et vigtigt strategisk bombemål.

Det foregik lige efter bogen, forklarer han.

– Vi fløj ind med aftensolen i ryggen udløste bomberne, inden de fik gang i flakskytset. Vi satte kursen mod vores slutdestination, som vi nåede sikkert kun afbrudt af en træfning med en tysk natjager. Den sendte min agterskytte i Storebælt, siger Scott Harris Jr.

Han er dog skuffet over de få ødelæggelser, togtet udrettede.

–  Et sommerhus, siger du. Hovsa, det er ikke godt nok, men så prøver vi bare igen, når vi flyver hjem på søndag.

Foto: Sally B, Colin, Wikimedia

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Flyvende Fæstning bomber Bunkermuseet i Hanstholm"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*