Efter årtiers ventetid på køreprøve: Silas på 85 består 4.7/5 (10)

Det tog et helt menneskeliv at komme til køreprøve, og heldigvis bestod Silas Svendsen. Ventetiden på køreprøver har kulmineret lover Styrelsen for Erhvervelse af Førerbevis.

Silas Svendsen bestod sin køreprøve. Det er han jublende lykkelig over.

– Var jeg dumpet, ville jeg ikke være i live næste gang, der er mulighed for en ny køreprøve, siger en ekstatisk Silas Svendsen, da Satyren møder ham på plejecenter Æblelunden i Horsens, hvor han stolt viser sit hyperdigitale kørekort frem.

Efter 67 års ventetid lykkedes det endelig for hans kørelærer at booke tid til køreprøve.

– Heldigvis har jeg jo som pensionist rigtig god tid, så min kørelærer kunne slå hurtigt til på køreprøvebørsen. Heldigvis havde Flextrafik en drone ledig til at flyve mig til prøvestedet den dag, fortæller Silas Svendsen.

At der skulle gå så mange år, inden han fik sit førerbevis, havde Silas Svendsen ikke forestillet sig, da han som 18-årig tog kontakt til sin første kørelærer i efteråret 2021 og begyndte til teori.

Han havde hørt, at der allerede dengang var flere måneders ventetid på en køreprøve, så på en måde vidste Silas Svendsen, hvad han gik ind til. Han endte med at have 12 forskellige kørelærere og bruge over 500.000 Bit-kroner på at erhverve kørekortet.

Ambition om at blive kørende sælger bristede

Den lange ventetid på kørekort fik konsekvenser for Silas Svendsen, som måtte opgive sin drøm om at blive kørende sælger i tekstilbranchen. I stedet studerede han latin. Han fik et godt job som gymnasielærer, hvor han ved siden af indledte en karriere som foredragsholder.

Det var et risikabelt sats, indrømmer Silas Svendsen. Men han fandt en god løsning.

– I perioder nåede ventetiden hos DSB op på over et år, men jeg løste transportudfordringen ved at lægge mine køretimer, så de passede med at jeg selv kunne køre til de steder, hvor jeg hold foredrag. Uden mine kørelærere var jeg aldrig blevet den succesfulde foredragsholder, jeg blev, siger en ydmyg Silas Svendsen.

Indkaldt til aldersbetinget køreprøve

Satyren har konfronteret Styrelsen for Erhvervelse af Førerbevis med de lange ventetider. Enhedschef Åse Agekær beklager og undskylder, at ventetiderne fik lov at løbe løbsk.

– Det er naturligvis beklageligt, at man først kan forvente at få sit førerbevis, når man pensioneres, men ventetiden har dog også positive effekter på ulykkesstatistikken og omfanget af spirituskørsel, sige Åse Agekær.

– Ventetiden er heldigvis på vej ned. Vi forventer puklen afviklet senest i 2123 eller endnu tidligere, hvis det langt om længe lykkes at implementere sikre selvkørende biler, tilføjer hun.

Hvor længe Silas Svendsen får lov til at køre rundt i sin lille nyindkøbte vindmølledrevne bil af mærket Wuhan er usikkert.

– Jeg har modtaget en skrivelse fra Postmoderniseringsstyrelsen. Jeg er fyldt 85 og skal aflægge en aldersbetinget køreprøv. Den skal afgøre, om jeg stadig er en sikker billist, sukker Silas Svendsen.

Foto: Marg, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Efter årtiers ventetid på køreprøve: Silas på 85 består"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*