Revolutionær arkitektbevægelse kræver BLOX og havnefronten fredet 4.77/5 (13)

Foto: Sintakso, Wikimedia.

Vrede arkitekturaktivister truer med at storme Ny Christiansborg. De forlanger BLOX og havnefronten fredet som det 21- århundredes og Bombasticismens største arkitektoniske mesterværker.

– Vi vil redde BLOX. Vi vil frede Papirøen. Vi vil frelse Kaktushusene fra at blive erstattet af moderne pastichebyggeri. I stedet skal vi bevare det 21. århundredes fremmeste ikoniske mesterværker, som i snart 300 år har givet København det arkitektoniske særpræg, en hel verden elsker.

Ordene kommer fra en tydelig træt og  mærket Jep Gulv, som står i spidsen for Arkitekturrevolutionen – Riv Ikke Lortet Ned. Satyren møder Jep Gulv og et par tusinde arkitekturfrihedskæmpere, som i flere måneder har belejret Ny Christiansborg.

Deres mål er at vække Folketinget og frede de sidste rester af Københavns klassiske arkitektur fra det 21. århundredes første halvdel også kendt som Bombasticismen.

Væk er beton

Det er ved at være sidste udkald, hvis Københavns arkitektoniske guldalder skal reddes, forklarer Jep Gulv til lyden af taktfaste råb og larm fra fløjter og kompressorhorn, som kan vække selv de døveste algoritmer på Borgen.

Den gamle smukke Ørestad er væk. Den engang så imposante bydel på Lynetteholmen er forbygget til ukendelighed, og snart forsvinder indre bys ikoniske havnefront.

– Væk er glas og stål. Borte er beton og byggelementer. I stedet plastres København til med nyhistoricistiske palæer, stråtækte pasticher med ballonvinduer i pyssenysset storkeredearkitektur og marengsagtige karreer i Neumodisch-Jugendstil, siger Jep Gulv.

– Byens puls er slukket. Stadens sjæl er dræbt. København taber umistelige kulturhistoriske bymiljøer og arkitektoniske værdier. Det kommer der af at lade kunstig intelligens administrere fredningsloven, styre byplanlægning, byggereglementer og ukritisk udstede nedrivningstilladelser, uddyber han.

Red Blox

Derfor kræver Arkitekturrevolutionen – Riv Ikke Lortet Ned, at Folketinger omgående freder Blox, Kaktushusene og Papirøen, men det, skal de ikke regne med, kommer til at ske.

I sit kontor i Ministeriet for Arkitektur- Byggeri og Nyt Formsprog, som ligger i Ny Christiansborgs elegante fløj opført  i gotisk rokoko-funkis, ryster minister Benedicte Bühuus venligt, men bestemt, på hovedet, da Satyren konfronterer hende med Jep Gulvs krav.

Regeringen administrerer i fuld  overensstemmelse med loven for kunstig intelligensgeneret statsadministration, og det laver vi ikke om på, forklarer ministeren.

– Jeg stoler fast på, at algoritmerne træffer de rette beslutninger og udstikker optimale retningslinjer. De rammer stort set altid plet. Algoritmerne ved, at almindelige  mennesker ikke er æstetikere, men sentimentale romantikere. De ved præcis, hvad folk gerne vil have. Derfor programmeres arkitektur-interface- og printermodulerne efter det, siger Benedicte Bühuus.

Hun undskylder over for Satyrens udsendte, at hun må afslutte interviewet, da hendes sekretær meddeler, at det er tid til opdatering af hendes nanokompatible limbiske styresystem.

Foto: Sintakso, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Revolutionær arkitektbevægelse kræver BLOX og havnefronten fredet"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*