Stor politiaktion i morges: Politi slår til mod formodede kongemordere 4.71/5 (17)

En lang række adelige er tidligt i morges blevet anholdt ved en koordineret aktion. Marsk Stig får genoptaget sin sag.

18 personer er tidligt i morges blevet anholdt ved en stort anlagt anholdelsesaktion i en af Danmarks mest spektakulære drabssager.

Det bekræfter Midt- og Vestjyllands Politi over for Satyren.

Aktionen blev indledt klokken præcis 04.30 i morges, hvor næsten 400 politifolk over hele landet slog til mod en række fæstninger og borge, hvor de mistænkte holdt til.

Der er tale om den seneste udvikling i sagen om drabet på kong Erik Klipping nær Viborg Skt. Cæcilie nat i 1286. Blandt de anholdte er hertug Valdemar af Slesvig, hvis navn længe har været forbundet med drabet.

Efterforsket i 735 år

Aktionen er koordineret af Midt- og Vestjyllands Politi, men alt i alt fem danske politikredse er involveret i aktionen. Desuden har Satyren modtaget billeder af sort-klædte specialstyrker, der har assisteret de lokale politikredse med arbejdet.

– Der er tale om en meget omfattende aktion, der bygger på 735 års minutiøst politiarbejde, hvor efterforskere generation efter generation har gennemgået de mange vidneforklaringer og fund på gerningsstedet. Nu var vi dog nået dertil, hvor vi endelig kan sætte et efterforskningsmæssigt punktum i denne sag, siger politiinspektør Lotte Andreasen til Satyren.

Hun afviser, at der er en sammenhæng med det svenske politis nylige afslutning af efterforskningen af drabet på statsminister Oluf Palme.

590 milloner i erstatning

De 18 anholdte ventes alle sent i aften at blive fremstillet i et grundlovsforhør bag lukkede døre.

Lotte Andreasen oplyser, at sagen er blevet efterforsket, selvom ni personer året efter drabet blev dømt skyldige i forbrydelsen. De nåede dog alle at flygte, før de kunne indsættes i fængslet.

Den nuværende efterforskning startede da egentlig også som en jagt på de dømte, der dog gradvist ændrede fokus, da det gik op for efterforskerne, at sagens oprindelige beviser ikke holdt.

Med dagens anholdelser ventes det, at de dømte med Stig Andersen Hvide i spidsen inden for kort tid får deres sager genoptaget. Desuden vil de som uskyldigt dømte have krav på en betydelig erstatning fra den danske stat.

Med de gældende erstatningsregler i Danmark for uberettiget anholdelse og anklage i sager om drab, drabsforsøg og brandstiftelse kan de se frem til en erstatning på 2.200 kroner om dagen. Med 268.445 dage siden dommen kan de dermed se frem til omkring 590 millioner kroner i erstatning hver. Dertil kommer erstatning for ulovligt konfiskeret gods med renters rente.

Erstatningen udbetales i borgerkrigsmønter.

Illustration: Danmarks Historie i Billeder.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Stor politiaktion i morges: Politi slår til mod formodede kongemordere"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*