Nationalmuseet sender arkæologiske fund tilbage til oldtiden 4.76/5 (25)

Det er ikke kun lokalmuseer, som skal have oldsager tilbage fra Nationalmuseet. Også oldtiden får sine ting igen sammen med en stor undskyldning.

Da Nationalmuseets direktør Rane Willerslev forleden åbnede for, at arkæologiske fund skal tilbage til lokalmuseerne i de egne, de er fundet i, var det ikke kun museumsfolk, som jublede. Ned gennem oldtiden lød et glædesråb over, at Nationalmuseet vil føre arkæologiske fund tilbage.

Over for Satyren undskylder Rane Willerslev, at en forgænger i embedet, Sophus Müller, var vildt umådeholden i sin indsamlingspolitik. Willerslev forsikrer, at de mange genstande repatrieres sammen med en stor undskyldning.

– Vi er trods alt ikke British Museum, siger han.

Alle dem, Satyren taler med, kan ikke få armene ned.

– Det er på høje tid, siger rensdyrjægeren Rangifer, hvis klan har vansmægtet på en forblæst boplads på lollandske Sølbjerg.

– Vi lever af lav og rypelyng. Vi får vores pilespidser, skrabere og knive tilbage. Dem huggede arkæologerne fra os og smed i en støvet montre på Nationalmuseet. Nu kan vi igen mæske os i renbøffer og få nyt tøj, tilføjer han.

Holdes indespærret i glaskiste

Ikke så langt derfra i Hoby lyser den lokale jernalderfyrste op ved udsigten til at få sine sølvbægre igen.

– Er det virkelig sandt? Jeg har savnet de sølvkopper. Når man har fået smag for romersk sølv, så er surt øl serveret i sortbrændte lerkopper ikke det samme, lyder det fra Hoby-fyrsten.

I Skrydstrup i Sønderjylland ser Solbæk Honningurt frem til at få sin datter hjem igen fra det, arkæologerne fortalte dem blot skulle være et kortere efterskoleophold.

– Vi savner hende, og vi glæder os til at få vores lille pige hjem igen efter så mange år. Jeg har hørt rygter om, at vores stakkels datter er låst inde i en glaskiste så folk kan kigge på hende. Jeg håber ikke, hun har taget varig skade, siger Solbæk Honningurt bekymret.

En som virkelig bliver glad er den fem-årige Stump fra Trundholm. Han har savnet sin bronzelegetøjshest på hjul, siden den blev hugget af tørvegravere og bragt til Nationalmuseet.

– Drengen græder sig i søvn hver aften, fordi nogle Politiken Plus-finker skal falde i svime over legetøj i den tro, det er primitiv kunst fra bronzealderen, siger Stumps harmdirrende far til Satyren.

Vil ikke have guldhorn tilbage

På Als taler Satyrens reporter med hærføreren Hjorthop, som endelig får sin båd igen og nu kan føre sin hær hjem.

– Vi har siddet her og kukkeluret siden keltisk jernalder. Det var en god og hurtig båd, og så får vi det vrag tilbage, siger en vred Hjorthop, da Satyrens udsendte viser ham et foto af Hjortspringsbåden i Nationalmuseets udstilling.

Det er dog Ikke alle, der ønsker deres ting tilbage. Guldsmeden Lægæst betakker sig. Han vil ikke have Guldhornene retur.

– De to forgyldte turistsouvenirs kan museet godt beholde, siger han skuffet til Satyren.

Hvad der fremover skal udstilles på Nationalmuseet, ved Rane Willerslev ikke.

– Der bliver sgu lidt tomt efter det her, men måske er der er en designer, som er frisk på at fylde Nationalmuseet op med farverige fotostater efter fri fortolkning, siger han fortrøstningsfuldt.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Nationalmuseet sender arkæologiske fund tilbage til oldtiden"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*