Spansk ridder skal standse løbsk vindmølle på Mors 4.79/5 (14)

Vestas har bedt verdens førende vindmøllebekæmper Don Quixote de la Mancha om at nedkæmpe løbsk vindmølle på Mors.

En løbsk vindmølle har i det seneste døgn drevet gæk med teknikere fra Vestas. Trods flere forsøg er et ikke lykkedes dem at bringe møllen til standsning, men nu skal det være slut.

Vestas har at sin ultimative nødplan i værk og sikret sig Europas førende topekspert i vindmøllebekæmpelse til at løse opgaven.

– Vi har hyret den spanske ridder og antimølle-ekspert Don Quixote de la Mancha til at standse møllen. Han har stor erfaring i at bekæmpe vindmøller, og vi har stor tillid til, at han er opgaven voksen, siger Vestas tekniske direktør Jakob van Molen til Satyren, som er mødt op på Mors for at overvære møllens endeligt.

Den spanske møllejæger, en ranglet høj indesluttet mand, sidder tavs på sin hest. Han ønsker ikke at tale med Satyrens udsendte, som han affejer med et olmt blik, et fnys og en sænket lanse.

Hans assistent, en lille trind mand, der siger han hedder Sancho Panza, vil derimod hjertens gerne tale. Han forsikrer, at hverken han eller hans herre har noget imod vindmøller og den grønne omstilling, men at de har gjort det til en god forretning at bortskaffe vanskelige vindmøller.

Møllens svage punkt

Sancho Panza fortæller med sagte stemme om det forløb, vi har i vente. Han påpeger, at hvis det havde været en mølle i en havmøllepark, havde hans herre aldrig været i stand til at demontere den.

Han forklarer, at netop energimøller med vinger af slidstærke kompositmaterialer er en modstander i en anden liga, end de stubmøller med sejlbetrukne trævinger, de normalt nedlægger på deres hjemegn i Spanien.

– Sådan nogle møllevinger er nogle nederdrægtige sataner, som ikke lægger sig frivilligt. Selv med min mesters lanse og farten fra hans ædle ganger, er de umulige at få has på, siger Sancho Panza.

– I stedet vil min herre rette dødsstødet mod møllens svageste punkt. Det er der hvor tårnet er fæstnet til fundamentet, uddyber han.

Sendt til tælling af møllevinge

Den dystre ridder sidder som forstenet på sin hest.

– Min mester mediterer og gestalter møllen som et forfærdeligt uhyre, der står og svinger med armene. Det gør ham uovervindelig, lyder det fra hans tjener, som standser sin talestrøm, da ridderen sænker sin lanse, sporer sin hest og i voldsomt galop rider mod den rasende vindmølle for øjnene af måbende tilskuere, beredskabsfolk og presse.

Kort efter splintrer ridderen sin lanse mod mølletårnet. Han springer af hesten, trækker blank og hugger forgæves i tårnets stål. Så klatrer han op ad møllens udvendige stige og befinder sig sekunder senere stående på spidsen af møllenavet i en voldsom duel med møllevingerne. Han mister fodfæstet og falder for så at blive ramt af en møllevinge, der sender ham gennem luften langt ud bag horisonten.

Sancho Panza trækker på skuldrene. Han lover Vestas tekniske direktør, at hans herre gør et forsøg mere uden ekstra betaling. Så sporer han sit æsel og skridter ud for at redde den frygtløse ridder op.

Illustration: Wilhelm Marstrand.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Spansk ridder skal standse løbsk vindmølle på Mors"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*