Frederik den Andens konge-gobeliner møder modstand 4.5/5 (8)

Det falder adelen for brystet, at Frederik 2. vil portrættere danske konger i en serie gobeliner, som hænges op på Kronborg.

– Hvem tror han, han er. Har Majestæten fået storhedsvanvid, eller har han glemt, at han er konge af den samlede danske adels og Guds og nåde i nævnte rækkefølge?

Så kontakt lyder meldingen fra medlem af Rigsrådet Johann Brockhoued om Kong Frederik 2.’s planer om at lade en serie gobeliner med portrætter af flere end 100 danske konger væve og ophænge på Kronborg Slot.

Han står ikke alene med sin kritik. Alle de adelsfolk, Satyren har talt med raser over, at Danmarks konger skal have deres fjæs broderet.

– Hvis der er nogen, som fortjener at blive portrætteret, så er det da den danske adel. Den er samfundets grundpille, der gang på gang har reddet majestæternes røv, vrisser en anonym  jysk greve til Satyren.

Biskop forarget

Heller ikke kirkens folk er begejstrede. Biskop over Roskilde Stift Hans Madsen forstår ikke, at kongen tillader ugudelige og hedenske konger på tapeterne.

– Jeg er rystet over, at denne og hin hedenske konge kan afbildes uden nogen som helst advarsler om, at de var ugudelige og levede uden at vide af Kristus og kende Guds nåde, siger en bestyrtet Hans Madsen.

Også fra en ret uventet kant møder kongen modstand.

Fru Marie Papegøye til Gøyenborg er fortørnet. Ikke over kongerækken, men rygtet om, at Danmarkshistoriens regerende dronninger udelades.

– Jeg har ladet mig fortælle, at hverken Margrete Sprænghest eller Margrete Valdemarsdatter får deres kontrafej vævet på tapeterne. Det er simpelthen en skandale, sprutter Marie Papegøye og fortsætter;

– Man fremhæver kønnet som værende det eneste vigtige. At det er en kvalifikation i sig selv at være mand frem for at være en ansvarlig regent, som styrede landet med omhu og politisk dygtighed.

Hun fremhæver netop de to Margreter som væsentlig bedre regenter end de fleste af deres mandlige modstykker og forlanger af den grund de to dronninger indlemmet i galleriet.

Klynk og dårskab

Kongen selv affejer kritikken som adeligt klynk og kvindelig uforstandighed.

– Danmark trænger til at vise sin stolthed over rigets styrke og storhed skabt af dets regenter, som siden tidernes morgen ved kløgtighed, magt og Guds hjælp har aftvunget sig respekt og ærefrygt langt ud over rigets grænser, lyder det fra Frederik 2.

Han tilføjer, at det ikke er givet, at Guds nåde fortsat vil stå Danmark bi. Det gælder om at fastholde fordums storhed, hvis svensken, tysken og briten på Satans befaling sønderriver Kongeriget

Den udlægning preller af på adelen. Satyren erfarer, at den danske adel agter at afholde råd, hvor revision af Majestætens privilegier er eneste punkt på dagsordenen.

Foto: Nationalmuseet.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Frederik den Andens konge-gobeliner møder modstand"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*