Museer dropper arkæologi: Det handler om at få folk til at se det, vi har 4.76/5 (21)

Der er ingen fremtid i arkæologisk forskning. Udfordringen er at få folk ind på museerne, siger museumsdirektør.

– Se! Der har vi en flyttekasse med usorterede flintredskaber, og derovre er endnu tre. Vi vælter os i fund, der lægges på magasin og aldrig kommer videre. Vi har virkelig ikke brug for mere fortidigt skrammel her på museet. Vi har brug for gæster!

Sådan siger museumsdirektør Jonas Pilgrim fra Kronjyllands Distriktsmuseum, da han viser Satyrens repræsentanter rundt på museet i en særlig fremvisning.

– Siden museet her blev dannet ved en fusion af de lokale bymuseer er besøgstallene stagneret, mens vores ansatte væltede rundt på byggepladserne i et bevidstløst forsøg på at redde resterne af en 800 år gammel skraldespand som en såkaldt nødudgravning. De ansatte burde i stedet fortælle om de fund, vi allerede har udstillet, siger Jonas Pilgrim, der den seneste tid har modtaget kritik for at fyre museets arkæologer, og i stedet satse på formidling til de lokale skoleelever i kommunen.

– Skoleelever er foruden pensionistafdelingen i Rotary de eneste, der kommer her. Men det er et område med et enormt potentiale. Sidste år satte vi besøgsrekord, da to skoleklasser samtidig besøgte museet. Vi havde næsten 50 personer i vores bygninger på én gang. De to timer stod alene for 90 procent af alle besøg på museet i den uge, fortæller han.

Ansætter lærerstuderende

Efter han har opsagt arkæologerne på museet har Jonas Pilgrim i stedet kunne ansætte lærerstuderende og samtidig vise et stort overskud på regnskabet for det kommende år.

– Se. Nu kommer vi til noget. Her har vi en montre på fire kvadratmeter, hvor vi viser 200 flintøkser frem, der er fundet rundt omkring i vores område. Alle økserne har et nummer, og dem, der er interesserede, kan slå op i vores kompendium, som man kan låne i billetsalget. Der står en lille historie om alle økserne. Det er virkelig god formidling, der taler til børnene, siger Jonas Halgrim, der også peger på museets næsten autentiske grønlandske hundeslæde og udstoppede isbjørn som lokale perler.

– Det er virkelig en publikumsmagnet, når vi har en børnehave på besøg. Vi er nødt til at sætte en ansat af til at holde de små børn uden for afspærringen, så de ikke rører ved bjørnen, siger han.

Vinstue i udstillingen

Jonas Pilgrim frygter ikke at komme på kant med museumslovens krav om at lade de lovpligtige nødudgravninger blive udført som minimumsløsninger af to førsteårs-arkæologistuderende på en enkelt formiddag.

– Det er universiteternes opgave at bedrive forskning, og de har også kræfterne til det. Vores nødudgravninger fører alligevel aldrig til noget, og de er bekostelige både for os og for bygherren. Alle er glade på denne måde, siger han.

Museumsdirektøren håber desuden på at få flere til at komme i museet, ved at lade den lokale vinforening afholde arrangementer i museet en gang om måneden.

– Det er et super tiltag. Ved at bruge vores pæne lokaler som vinstue, så får vi lokket endnu flere i butikken. Og enhver person igennem døren tæller i statistikken, om de så ser op fra deres glas eller ej, siger han.

Satyrens dækning af denne historie fra Kronjyllands Distriktsmuseum er velvilligt støttet med en donation af 500 fribilletter til museet. Satyrens journalister anbefaler billetterne, der både kan bruges til huskelister og praktisk notatpapir, hvis man har glemt sin blok.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Museer dropper arkæologi: Det handler om at få folk til at se det, vi har"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*