Ambitiøse planer om Danmarks støvede museum støttes med 50 millioner kroner 4.92/5 (65)

Danmark har ingen støvede museer, men det vil Museum Centraldanmark nu lave om på med Danmarks Støvede Museum. Det skal opføres i Støvring med støtte fra Nilfisk Fonden.

– Det bliver ikke bare støvet. Det bliver liderligt støvet.

Sådan sagde pensioneret håndarbejds- og designlærer Gyrithe Mosedal, da hun sammen med museumsdirektør Didrik Staub præsenterede planerne om Danmarks Støvede Museum, som hun skal designe i Støvring for Museum Centraldanmark.

Didrik Staub forklarer til Satyren, at man med Danmarks Støvede Museum skal dække et udtalt og stigende behov, som han har lagt mærke til er opstået i de senere år.

– Borgmestre, kulturpolitikere, kulturpinger og designere, som vil lave nye museer taler altid om de støvede danske museer, men problemet er bare, at støvede museer slet ikke findes, og de pågældende vil vide det, hvis de går lidt oftere på museum, siger Didrik Staub og fortsætter:

– De himler op om hengemte oldsager, som kedelige museumsfolk har puttet i støvede montrer. Derfor ser jeg store muligheder i et nichemuseum med netop den slags udstillinger, som bliver det første af sin art i verden.

Jim Lyngvild fravalgt

Når det kommer til udstillingsdesignet, indrømmer Didrik Staub, at Museum Central Danmark går op mod strømmen ved bevidst at fravælge Jim Lyngvild til at designe Danmarks Støvede Museum.

– Jeg ved, at vi løber en meget stor risiko for fiasko, når det ikke er Jim Lyngvild, som designer herlighederne, men vi vil gerne tænke nyt og tilbyde vores gæster noget helt unikt, som de ikke kan opleve på alle andre museer, siger Didrik Staub.

Gyrithe Mosedal får dog ikke frie hænder til bare at støve frit, som hun lyster. Byens kordegn Arne Silt skal tilrettelægge det faglige indhold stramt og sikre et højt niveau i udstillingerne.

Det ender ikke i poppede svulstigheder, og der kommer ikke til at mangle flintøkser, potteskår og manglebrætter, ligesom udstillingerne ikke går ned på hverken dragkister, gammelt værktøj eller giner iklædt folkedragter, med tilhørende lange, tætskrevne planchetekster, lover Didrik Staub.

Støttes af Nilfisk Fonden

Det er Nilfisk Fonden, som skyder de mange millioner i museet. Til Satyren forklarer fondsdirektør Barbro Damm, at hun var tæt på at afvise ansøgningen.

– Den var meget usædvanligt støvsuget for tidsåndens krea-klicheer. Ikke noget om samskabelse. Intet om outreach, oplevelseshejs, hands on og brugerinddragelse. Der var ingen makerspaces, labs eller hubs, og vi ledte forgæves efter pop-op pjank, verdensmål og varm mangfoldighedsluft. Det var faktisk forfriskende at se en knastør og støvet ansøgning skrevet i saglig prosa. Da vi fik vished for, at ansøgningen var seriøs, gav vi tilsagn, siger Barbro Damm.

Danmarks Støvede Museum åbner i 2024. Didrik Staub forventer, at driftsudgifterne bliver minimale, da afstøvning af montrer strider mod museets formålsparagraf.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Ambitiøse planer om Danmarks støvede museum støttes med 50 millioner kroner"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*