Odin springer ud: Jeg giftede mig med en mand 4.64/5 (42)

Foto: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseet.

I et eksklusivt interview med Satyren fortæller Odin om sit lykkelige ægteskab med Jagaz, der endte som Odins mand i historiens første ægteskab mellem to af samme køn.

”Han er Odins mand”. Således står skrevet med runer på en guldbrakteat, der for få år siden blev fundet ved Vindelev nær Jelling. Arkæologer daterer brakteaten, som har tilhørt en mand ved navn Jagaz, til år 400 e.Kr., og runologer konkluderer, at det er verdens ældste omtale af guden Odin.  

Som vanligt skal historien skrives om, men denne gang langt mere end forskerne forestiller sig. Brakteaterne fortæler historien om Danmarks første ægteskab mellem to af samme køn.

I et eksklusivt interview med Satyren afslører Odin, at han og Jagaz indgik ægteskab. Guldbrakteaterne er kærlighedspant fremstillet til bryllupsfesten.

Odin husker med stor glæde tilbage på vielsen og bryllupsfesten, som blev holdt i forsamlingshallen i Jelling.

– Han var så smuk, som han stod der ved viet. Ung, stærk, veludstyret som en ottebenet hingst og bygget som en smækker snekke. Hårfager som Freja og med Midgårds flotteste skæg. Mit hjerte slog voldsomt, og blodet bruste i mine årer. Jeg var verdens lykkeligste gud den dag, mindes Den Høje med en glædeståre i øjenkrogen.

Mødtes til raid party

Odin fortæller, at han mødte Jagaz, mens han i sine unge år vandrede blandt mennesker for at blive klogere på den verden, han var sat til at regere.

– Jeg var en ung og uerfaren gud, som bildte mig ind, at jeg blev vis af at tale med mennesker. Det var før jeg indså, at jeg måtte give et øje for runernes magi og hænge mig i et træ for at opnå visdom, siger Odin og tilføjer:

– Men kærligheden mødte jeg. Den forudsætter jo hverken magi eller visdom.

De to mødtes tilfældigt under et vildt blot ved et raid party hos nogle nordiske barbarer, som med succes havde plyndret i Romerriget. Der var mjød og bulmeurt ad libitum, og det var kærlighed ved første blik for Odin. Den fyrige kriger Jagaz, havde dog ikke øje for guden i menneskeklæder, så Odin måtte lette kærlighedens vej for ham.

– Nu er jeg jo i stand til at tage en hvilken som helst form, jeg ønsker, så efter en håndfuld forvandlinger havde jeg gestaltet mig som Jagaz’ drøm af en partner og livs kærlighed, så inden Skinfaxe trak solen op over horisonten, lå vi forenet i hede favntag, fortæller Odin.

Jysk bryllupsfest

Det blev til mere end et hurtigt knald bag en busk. Kærligheden spirede og voksede. Det endte med bryllup og en gedigen jysk fest med grød, steg og frossen skyr og guldbrakteater som symbol på evig troskab.

Her 1600 år senere består kærligheden mellem Odin og Jagaz, som flyttede ind i Valhal kort efter brylluppet.

– Jeg kunne ikke undvære ham, og jeg var måske også en smule jaloux, så jeg lod en romersk legioner sende sit pilum gennem ham under hans næste plyndringstogt, så vi kunne være sammen for evigt, siger Odin med varme i stemmen.

Så beder Odin Satyrens læsere om en tjeneste.

– Jeg vil blive glad, hvis nogen kan finde den guldbrakteat, hvor der står skrevet, at Odin er Jagaz’ mand, siger han.

Foto: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseet.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Odin springer ud: Jeg giftede mig med en mand"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*