Cimbrisk skrotfima konkurs: Udløser international miljøskandale for Romerriget 4.81/5 (32)

En omfattende konkurs i det cimbriske skrotselskab Illerup IE har udviklet sig til et indenrigspolitisk mareridt om skrottede våben for kejser Septimius Severus.

Der var i aftes fyldt med blafrende togaer i det romerske senat under det første af en hel række krisemøder i kølvandet på krakket i det cimbriske skrotselskab Illerup IE. 

Sagen, der startede som en omfattende romersk erhvervshjælpepakke, har udviklet sig til en omfattende skandale for kejser Septimius Severus. Nu kræver en række senatorer, at kejseren står skoleret og forklarer sagens sammenhæng.

Skandalen, der i Det Romerske Imperium er døbt Cimbri flagitium, er kommet i offentlighedens søgelys efter det cimbriske skrotselskab Illerup IE forleden gik konkurs, og kreditorerne fandt firmaets enorme lager af gamle våben spredt ud over det meste af Illerup Ådal nær Oksevejen. 

– Det kommer som en stor overraskelse, at vor kejser tilsyneladende har brugt flere kister romerske aurei til at bryde sin egen våbenembargo mod Germanien, siger senator Sibi Placenus ved et såkaldt doorstep foran Senatet efter mødet i går.

Også hos Cimbrerne har sagen vakt forfærdelse.

– Det er en kæmpe skandale. Vi er fanget som lus i et storpolitisk spil, som vi ikke kan gøre noget for at påvirke. Den romerske stormagt er jo ligeglade med forureningen bare deres gamle lort ikke ligger og flyder inden for deres egne grænser, siger den jyske høvding Nithijo i Illerup til Satyren.

Startede som hjælp til smede

Skandalen startede for flere år siden, da den almægtige romerske kejser Septimius Severus annoncerede en storstilet hjælpepakke, der skulle hjælpe de kriseramte romerske smede. De var presset af import fra de østlige provinser. Hjælpepakken bestod i, at den romerske hær skilte sig af med store lagre med slidte eller forældede våben. De romerske smede fik til gengæld adgang til lukrative kontrakter på at genopfylde de kejserlige legioners arsenaler.

Løsningen blev at eksportere de forældede våben som skrot til Illerup IE i den venligsindede stamme i Germanien. Her skulle våbnene ifølge kontrakten smedes om til fredelige vendeplove, der skulle sælges tilbage til tidligere romerske legionærer, der skulle nyde deres veterantid som bønder. 

Overtrædelse af våbenembarko

Desværre for Septimius Severus og Det Romerske Imperium havde Illerup IE ikke finansiel styrke til at leve op til sin del af kontrakten. Våbnene blev således bare smidt rundt omkring i ådalen indtil boblen til sidst bristede, og sandheden om firmaet kom frem.

Det værste var dog, at våbnene ikke i tilstrækkelig grad var blevet ødelagt forud for eksporten. Det er stadig en overtrædelse af våbenembargoen, mener senator Sibi Placenus.

– Det er et klart brud på Pax Romana-nedrustningsaftalen mellem Augustus og Cimbrene, der er nedskrevet på Monumentum Acyranum. Når vi forbyder eksport af våben til Germanien, så betyder det faktisk, at vi ikke må sælge våben til Germanien. Vi ved ikke, hvornår disse barbarer bryder op og beslutter sig for at flytte til Gallia eller Britannia. Jeg vil meget gerne vide, hvad kejseren egentlig har tænkt på andet end at komme tilbage til sine elskerinder, sagde han med himmelvendte øjne til sit doorstep. 

En skamplet til evig tid

Tilbage i Illerup Ådal frygter man nu konsekvenserne af skandalen.

– Våbnene ligger usorteret smidt hulter til bulter overalt uden noget system. Den smukke ådal ligner nærmest et perverst kultsted. Faktum er dog, at den eneste gud, der er dyrket her er profittens, og resultatet er nu en generationsforurening af smadrede våben. Jeg tror, at de våben kommer til at ligge her som en skamplet til evig tid, siger høvding Nithijo, der vurderer, at det vil tage generationer at få alle våben gravet frem og kørt bort. 

Han afviser, at det kan være de lokale, germanske tributyderes ansvar at rydde op i den smukke Illerup Ådal. 

– Nede i Romerriget siger de, at man skal give kejseren, hvad kejserens er. Så han kan selv kommer herop og hente sit skrald. Vi gør i hvert fald ikke mere for at hjælpe ham, siger Nithijo med armene over kors.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Cimbrisk skrotfima konkurs: Udløser international miljøskandale for Romerriget"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*