Racismeanklager: Stenaldercenter beskyldes for blackfacing 4.84/5 (19)

illustration: Mester Ictum

Ringkloster Stenaldercenter er endt i anklager om blackfacing på grund af historisk korrekt formidling af jægerstenalderen. Det sker fordi centrets medarbejdere farver sig mørke i ansigterne.

Hun er klædt i skind og bærer smykker lavet af dyretænder. Hun ligger på knæ foran en hytte af bark tæt på et ildsted, hvorfra en let røg stiger lige op. I hånden har hun en skraber af flint, som hun bearbejder et hjorteskind med. 

Kvinden kalder sig Lille Østers, men hedder Sofie. Hun er 23 år gammel og studerer arkæologi på Aarhus Universitet. I fritiden formilder hun jægerstenalderens verden i Ringkloster Stenaldercenter ved Skanderborg. Hun er pæredansk, hvid og blond, men hun har sværtet sig mørk i huden og  farvet håret sort.

I den seneste tid er hun og hendes kollegaer løbet ind i voldsom kritik på de sociale medier på grund af den kunstige, mørke hudfarve.

Ikke blackfacing

I Facebookgruppen Stop blackfacing af stenalderen beskyldes stenaldercentret for racisme og blackfacing af fortiden, men det er en helt forfejlet kritik, mener Sofie, som Satyren møder en stille lørdag i lavsæsonen.

– Vi ved fra videnskabelige analyser af stenaldermenneskers DNA, at de var mørke i huden, havde blå øjne og mørkt hår, fortæller Sofie og fortsætter:

– Når jeg toner mig mørk i ansigtet og farver mit hår, så er det for at skabe en mere autentisk og historisk korrekt fremstilling af stenaldermennesket. Det har intet med racisme at gøre.

Hun tilføjer, mens hun rejser sig for at lægge en knude på bålet, at beskyldningerne påvirker hende og kollegaerne, som blot vil formidle stenalderen i overensstemmelse med det, videnskaben er kommet frem til.

Brug naturligt mørke mennesker

Satyren har talt med Bonnie Ballou om Sofies argumenter. Hun er initiativvæsen til Stop Blackfacing af stenalderen, og hun afviser dem pure, som udtryk for privilegieblindhed. Bonnie Ballou hamrer fast, at hvide mennesker under ingen omstændigheder skal sode sig sorte i ansigtet, heller ikke i formidlingens hellige navn.

–  De burde i stedet ansætte nogle naturligt mørke mennesker og lade dem klæde sig ud ud og optræde som stenaldermennesker. Det går ikke ud over autenticiteten, siger Bonnie Ballou og uddyber:

– Der er jo i forvejen limits for, hvor autentisk de formidler gamle dage. Stenaldermennesker var primitive og voldsparate. De begik seksuelle overgreb og slog hinanden i hovederne med stenøkser. De led også af dårlig tandhygiejne og havde parasitter. Hvis de virkelig mener det alvorligt, bør de gå all in på det også, men de gør de ikke, for de er nogle privilegieblinde hypocrits.

Ingen negre i stenalderen

Også Aktionsgruppe Arisk Front raser over Sofies mørkfarvede hud.

– Der fandtes ikke negre i Danmark i stenalderen. Derfor skal de heller ikke rende rundt og spille negre, siger overførerperson Denizz Klapptorschk til Satyren.

Han oplyser, at Aktionsgruppe Arisk Front og Stop Blackfacing af stenalderen planlægger fælles demonstrationer og blokade af stenaldercentret, indtil stenalderformidlerne lægger sminkedåsen på hylden.

På stenaldercentret er Sofie færdig med at skrabe skindet. Hun ruller med øjnene, da hun hører om de kommende demonstrationer.

– Nogle gange ville jeg altså ønske, at jeg virkelig levede i stenalderen, sukker hun.

Så rejser hun sig for at tage imod en børnefamilie, der nysgerrigt vil høre mere om livet i jægerstenalderen.

Illustration: Mester Ictum.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Racismeanklager: Stenaldercenter beskyldes for blackfacing"

  1. “Vi” var meget mørke i huden og håret dengang. Googel “Cheddar man” og se selv. D et der med ariere er noget forvrøvlet ævl. Prøv at google “arier”. Læs noget om Yamnayaerne!

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*