Veganere blokerer Nationalmuseet: Kræver urokseskelet fjernet fra udstilling 4.85/5 (13)

Aktivister blokerede i går Nationalmuseet. De kræver museets ikoniske urokseskelet fjernet fra udstillingen, fordi det historisk legitimerer menneskets drab på dyr.

Det kom i går til tumult på Nationalmuseet, da en større gruppe veganeraktivister besatte museet i protest mod, at Nationalmuseet udstiller skelettet af en 10.000 år gammel urokse, som druknede i en mose efter en mislykket jagt engang i stenalderen.

Klædt i blodplettede, hvide kedeldragter og tyremasker lagde aktivisterne sig ned foran museets indgang for at spærre vejen, mens andre dannede kæde foran døren og forhindrede gæster at komme ind.

Det var aktionsgruppen Vegan Rebellion, der stod bag blokaden. De beskriver sig selv som en millitant pacifistisk aktivistgruppe, der kæmper for dyrs rettigheder med passivt aggressive midler og performance.

Kræver uroksen begravet

Aktionens formål var at sætte fokus på den historiske legitimering af drab på dyr og normalisering af jagt, som Nationalmuseet og andre museer medvirker til, forklarer en talsmand for aktivisterne.

– Når museerne udstiller skeletter af dyr og fortæller folk, som er uden forudsætninger, at man for mange tusind år siden slog dyr ihjel for at spise dem, så er de med til at give folk den opfattelse, at det er naturligt at dræbe og spise dyr, fordi det har mennesker gjort i årtusinder. Derfor skal urokseskelettet fjernes og begraves ved en ceremoni, siger talsmanden.

Da Satyren spørger, hvordan talsmanden ellers vil forklare de mange dyreknogler, som arkæologer udgraver på forhistoriske bopladser, svarer han, at han ikke har tænkt sig at sige mere og slutter samtalen med et ”hej, hej” og ”hav en god dag”.

Gæster og aktivister i håndgemæng

Efter kort tid opløste politiet den ulovlige demonstration, og der var igen fri bane til Nationalmuseet. Men et par timer senere havde Vegan Rebellion iværksat en ny aktion.

Denne gang inde i selve udstillingen, hvor aktivisterne dannede kreds om urokseskelettet, mens de gennemførte en grædeperformance.  Der opstod tumult, da museumsgæster prøvede at bryde demonstranternes cirkel for at tage selfies med uroksen.

Ifølge politiet kom det til håndgemæng, da en gruppe i Politiken Plus-segmentet skubbede demonstranter væk, og under optøjerne blev en af aktivisterne slået med et stort, tungt ravsmykke.

Til Satyren udtaler Nationalmuseets direktør Rane Willerslev, at det er lige præcis den form for brugerinddragende museumsformidling, som Nationalmuseet skal udvikle.

– Det er helt vildt og enormt meget vigtigt, at Nationalmuseet er en levende platform for samfundsdebatten. Det så pissefedt ud. Kameraholdet fik det hele med, og tredje sæson af Ranes Museum bliver den bedste nogensinde, siger Rane Willerslev.

Aktivisterne oplyser, at de planlægger flere aktioner mod Nationalmuseet.

Foto: Mikkel Kristiansen, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Veganere blokerer Nationalmuseet: Kræver urokseskelet fjernet fra udstilling"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*