Satyren styrtbløder: Alternativ historieskrivning smadrer markedet for historisk satire 4.86/5 (22)

Illustration: Open Clipart

Den udprægede historieløshed og alternative historieskrivning har slået bunden ud af markedet for historisk satire. Satyren skærer i medarbejderstaben.

Vilkårene for historisk satire er på få år forringet mærkbart. Læserne flygter. De foretrækker virkelighedens dårskab frem for spidsfindig, dannet satire med vid og bid. Annoncørerne holder igen, mens pengene fosser ud af Satyrens pengekasse.

Det går ikke i længden. Derfor afskediger Satyren en række medarbejdere og skærer i omkostningerne. Det er rettidig omhu på et volatilt og uforudsigeligt satiremarked, forklarer Satyrens bestyrelsesformand Karl Friedrich Hieronymus, Baron von Münchhausen.

– Hvis ikke vi reagerer nu, er det snart slut med Satyren, og det er ikke en skid skægt, konkluderer Baronen.

Historieløshed ødelægger alt

Von Münchhausen er ikke i tvivl om årsagen til den globale satirekrise. Den skyldes tidens mange alternative udlægninger af historien skabt af historieløse politikere, kommentatorer, fagfolk med hjemmelavede kilder, mandagshistorikere, konspirationsteoretikere, sociale medietosser (forkortet af red.).

– De er sindssygt morsomme og helt ude i skoven, siger Baronen, mens han hulkende af grin remser eksempler op.

Af høj satirisk skønhed betegner han USA’s forhenværende præsident Donald Trump, som i ramme alvor påstod, at de amerikanske revolutionære som det første indtog briternes flyvepladser i 1775. Han nævner leende også den nylige sag, hvor præsidenten for et amerikansk universitet udtalte, at antisemitisme afhænger af konteksten.

Førsteprisen som ufrivillig historie-satiriker tager Ruslands præsident Vladimir Putin og hans propagandistiske kommentatorer. Deres brug af nazi-kortet er sublim satire, mener Baron von Münchhausen.

– At kalde Ukraines jødiske præsident for nazist, er så skingrende sindssygt, at det trodser enhver logik, og man bliver som seriøs satiriker en smule misundelig på en så kompromisløs tilgang til satiren, hikster Baronen af grin.

Freder Thorkild Kjærgaard

Baron von Münchhausen forklarer, at nedskæringerne i første omgang sker på chef- og mellemlederniveau, mens de menige medarbejdere fredes. Det betyder, at Satyrens kontroversielle, men populære og sjove stjerneskribent, historikeren Thorkild Kjærgaard, fortsat er at finde i Satyrens spalter.

Satyrens HR-direktør Lucius Cornelius Sulla arbejder på listen over medarbejdere, som får valget mellem frivillig fratrædelse og decimering.

Der er allerede sat navne på flere prominente koryfæer, erfarer Satyren. Anonyme kilder i bestyrelsen og ledelsen oplyser, at tro- og etikredaktør Martin Luther fyres. Det samme bliver filosofiredaktør Friederich Nietzsche, musikredaktør Ludwig van Beethoven og politisk redaktør Karl Marx.

Bestyrelsesformanden afviser tillidsrepræsentanternes anklager om, at han benytter krisen til at udrense ældre, alkoholiserede, koleriske, ledelsesresitente, revolutionære og rabiat tænkende medarbejdere.

– Det har intet på sig. Vi afventer en udredning og en femårsplan for en rekonstruktion af virksomheden, som vi har hyret Stalin Consultants INC. til at udarbejde. Før den foreligger, har jeg ingen yderligere kommentarer, siger von Münchhausen.

Han beklager, at medarbejderne nu må løbe hurtigere og gå ned i løn, men det er et fælles vilkår for alle i satirebranchen. Ledelsen gør alt for at vinde markedsandelene tilbage med et højt satirisk niveau, lover han, men det er forbandet svært, når virkeligheden konstant overgår satiren.

I en resolution hamret op på kirkedøren i den tyske by Wittenberg varsler Satyrens medarbejdere faglige aktioner og strejker.

Illustration: Open Clipart.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Satyren styrtbløder: Alternativ historieskrivning smadrer markedet for historisk satire"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*