Jeppe Kofod vil evakuere Islands befolkning efter vulkanudbrud 4.53/5 (15)

Hele Islands befolkning skal evakueres til Danmark for at undgå vulkanudbrudet ved Reykjavik, hvis det står til den danske regering.

– Vi gør skaden god igen. Svigtede vi før, så gør vi det ikke igen.

Sådan lyder kommentaren fra Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der, efter vulkanudbruddet lørdag startede i Fagradalsfjall, har sendt en række danske flådefartøjer, den tidligere Englandsfærge Sirena Seaways samt færgerne Ask og Urd til Island på en storstilet redningsaktion.

Målet er, at evakuere hele den islandske befolkning til midlertidig indkvartering i Danmark.

– Danmark svigtede Island i 1783. Dengang, hvor Laki-vulkanen åbnede sig, bad den danske leder på Island om, at hele befolkningen blev evakueret. Det kunne Danmark godt have klaret rent logistisk, men vi valgte at sige nej. Omkring en tredjedel af den islandske befolkning endte på den måde med at omkomme. Den fejl begår vi ikke igen, siger Udenrigsministeren, der nægter at forholde sig til, at Island siden 1918 har været en selvstændig stat.

– Danmark har altid haft et særligt ansvar for Island, om de så vil det eller ej. Og historien om vores svigt er lang. Vi har mange gange overvejet at hjælpe Island, og undladt at gøre noget. Eksempelvis da islamistiske sørøvere hentede slaver på øerne, og vi valgte at kalde flåden hjem. Det må ikke gentage sig. Nu viser vi, at vi rent faktisk har både viljen og mulighederne for at redde Island, fastslår han

Udenrigsministeren afviser, at aktionen på nogen måde kan ses som en afledningsmanøvre for at undlade at hjælpe danske børn i flygtningelejre i Syrien.

Afmålt islandsk reaktion

Islands præsident Guðni Thorlacius Jóhannesson (F) er dog alt andet end begejstret over de danske planer om at intervenere på Island.

– Som historiker må jeg protestere over dette overgreb, der kommer næsten 250 år for sent, og som vi ikke selv har bedt om. Vi er en selvstændig stat og medlem af Nato, fastslår præsidenten.

Indvendingerne fra Islands præsident gør dog ikke noget indtryk i København.

– En god gerning kan ikke gøres for ofte. Og Island har jo ingen hær, så hvad vil de gøre for at forhindre os i at hjælpe, spørger Jeppe Kofod fnisende.

Han oplyser, at regeringen overvejer at sende Hjemmeværnet med til Island og hjælpe med at evakuere islændingene med eller mod deres vilje.

Jeppe Kofod oplyser samtidig, at den danske ekspeditionsstyrke vil medbringe videnskabsmænd, der skal undersøge Fagradalsfjall og samtidig gennemføre en tilbundsgående undersøgelse af Snæfellsjökull, hvorfra der ifølge flere forlydender skulle være åbne vulkanskakter at finde.

Ekspeditionen ventes at anløbe de islandske havne på torsdag.

Foto: Pixabay.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Jeppe Kofod vil evakuere Islands befolkning efter vulkanudbrud"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*