Renæssancekonger i oprør over Kronprins Frederik og Royal Run 4.8/5 (15)

Når Kronprins Frederik den 21. maj snører løbeskoene til Royal Run, vil han få mange misbilligende blikke med fra sine forfædre. Det er ikke en kongelig måde at fejre fødselsdag på, mener flere repræsentanter for kongerækken.

Adskillige af de danske konger,  Satyren har talt med, er forundrede og nærmest forfærdede over kronprins Frederiks sportslige fødselsdagsfejring.

Især fra renæssancekongerne lyder mange kritiske bemærkninger:

– Da jeg hørte det, var jeg ved at tabe underkæben, og den er jo ellers tung nok i forvejen, siger kronprinsens navnebror, Frederik den Tredje og tilføjer:

– En kongelig begivenhed skal fejres med pomp og pragt. Da min dronning og jeg blev kronet, sparede vi ikke på småting: nyt rigsæble og scepter, guld, emalje, taffelslebne diamanter, ny salvekrukke. Og til arvehyldningen var vi på den igen med rød løber, æresport og det hele.

Byen rundt i undertøj

Den forargede Frederik 3. får støtte af både sin far Christian 4. og farfar Frederik 2. Alle savner rød løber og bling, og de undrer sig ikke mindst over kronprinsens mundering på dagen.

Det er den fanatiske og puritanske livsstil, som de unge af i dag fører, der ødelægger det hele. De drikker ikke nok, spiser alt for lidt fed mad og rører sig for meget

Christian 4. forklarer, at en prins skal skabe et minde for eftertiden.

– Nu har han beklageligvis ikke​ min imponerende og meget kongelige statur, så et maleri af en slagscene eller en rytterstatue går ikke rigtigt. Men dét her! At løbe byen rundt i undertøj, dét er mig nu en kende for aparte. Pøblen vil jo, når kronprinsen løber rundt i den påklædning råbe: ”men han har jo ikke noget på”, siger Christian 4. og fortsætter:

-Det er endda meget tarveligt undertøj, helt uden blonder og kniplinger, og faktisk er der ikke en gang ærmer i skjorten. Skoene er helt umulige. Enhver véd da, at en rigtig mand går med høje, røde hæle, som tager sig ud i stigbøjlerne.

Puritansk livsstil ødelægger  kongelige fester

Frederik 2. er rørende enig med både sin søn og sønnesøn. Han havde gerne set et kæmpeparty på Kronborg, hvor han selv har festet igennem mange gange.

Han mener, at fødselsdagen burde kombineres med en rask lille krig mod svensken. På den måde kunne man, i god tid inden dagen tilbageerobre den bordhimmel, der blev taget som krigsbytte af svenske tropper i 1659.

En fest, hvor ingen har brækket sig eller pisset i voldgraven, er da for sølle, siger partykongen over dem alle, Frederik 2

Den havde Frederik 2. gerne set pynte over Kronprins Frederiks fødselsdagsbord, og han undrer sig over, at nutidens kongelige har helt andre ideer.

-Jeg forstår simpelthen ikke den kongelige ungdom af i dag, siger Frederik 2. opgivende, og tager en stor slurk kold lutentrank, inden han fortsætter:

-Det er den fanatiske og puritanske livsstil, som de unge af i dag fører, der ødelægger det hele. De drikker ikke nok, spiser alt for lidt fed mad og rører sig for meget.

Fredrik 2. forklarer, at det ikke ligner noget, at man ikke spenderer en eneste spidstegt okse på byens torve, eller et lillebitte springvand, der springer med bare en dråbe vin.

– Er de unge ikke i form til at æde og drikke, som vi gjorde, må de gå hen og brække sig og så fortsætte bagefter. Det var godt nok i vores tid, og det er der bestemt ingen grund til at lave om på. En fest, hvor ingen har brækket sig eller pisset i voldgraven, er da for sølle, siger partykongen over dem alle, Frederik 2.

Festligt når fattige slås om penge

Han undrer mig også over, at der ikke skal kastes guldmønter i grams.

– Det er synd og skam, for der er nu ikke noget festligere end at se, de fattige slås om pengene. Men det er velsagtens heller ikke moderne længere, lyder det fra Fredrik 2.

Han vil nu drikke sig i hegnet med drengene, inden “Kongerne af Roskilde” tager tilbage til Domkirken for at sove brandert ud i deres sarkofager.

Billedtekst: Det er sådan, renæssancekongerne helst havde set kronprinsen fejre sig fødselsdag: Iført mørk fløjl, kniplinger, silkesløjfer og gyldne kæder.

Mashup ved Madam Magdelone. Maleri af Christian den Fjerde, ukendt maler i Nasjonalmuseum i Oslo samt foto af Mogens Englund (BY SA) på Wikimedia Commons.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Renæssancekonger i oprør over Kronprins Frederik og Royal Run"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*