Saxo Grammaticus stiller borgerforslag om forbud mod at skrive historien om 4.5/5 (10)

Skal det forbydes at skrive historien om? Det mener krønikeskriveren Saxo Grammaticus. Han har derfor stillet borgerforslag om at forbyde omskrivning af historien.

Han har fået nok. Han finder sig ikke i det længere. Krønikeskriveren Saxo Grammaticus er træt af, at historien konstant skal skrives om.

Derfor har han stillet et borgerforslag, som en gang for alle, skal gøre det slut med hele tiden at omskrive historien.

– Snart får selv det mindste potteskår arkæologerne til at skrive historien fundamentalt om, og derfor har jeg stillet borgerforslag om at forbyde den slags pjat, vrisser den gamle historiker.

Det var arkæologernes fund af nogle skeletter under Rådhuspladsen, der fik dem til endnu en gang at skrive historien om.

Skeletterne var dråben, der fik Saxos bitre kalk til at flyde over og gjorde hans chef Absalon rasende.

– Et par skeletter fra eller til ændrer ikke på det faktum, at det var Absalon, som grundlagde København. Det skal en håndfuld nævenyttige arkæologer ikke komme og lave om på, siger en fortørnet Saxo Grammaticus.

Støttes af anerkendte historikere

Han bakkes op af flere historikere. Blandt dem er den græske historiker Herodot. Han frygter for historiens og historikernes anseelse, når især arkæologer hele tiden skriver om på historien.

–  Selv om det er fristende at føje lidt til og fra, og jeg jo hører til i den tidlige ende af historien, hvor der ikke er så meget at skrive om på, så er det et skråplan, siger Herodot.

Han mener, at begivenhederne nu en gang har fundet sted, som de har fundet sted. Sket er sket, og det skal tilfældige oldgranskere og arkæologer ikke hele tiden lave om på det.

Jeg er sikker på, at regeringen kan se sin fordel i, at historien ikke kan ændres, når først statsministeren og hans ministre har skabt den, og alene af den grund tror jeg, at regeringen vil se positivt på forslaget, siger Mette Bock

–  Det bliver noget værre rod, og jeg har helt ondt af Homer. Først kommer han grækerne ind i den trojanske hest for derefter at pille dem ud og dernæst putte dem tilbage igen, blot fordi en tysk arkæolog hidser sine kollegaer op, da han stikker skovlen i jorden i Troja, siger Herodot.

Hegel er betænkelig ved forbud

Det er dog ikke alle, som er lige begejstrede for Saxo Grammaticus’ forslag om et forbud mod historieomskrivning.

I Tyskland er professor G.W.F. Hegel tilhænger af at skrive historien om. Han forklarer over en skrattende fjernforbindelse til det 19. århundredes Berlin, at det ligger implicit i dialektikken, som er den universelle forandrende kraft, at alt konstant er i forvandling som følge af, at teser udfordres af antiteser.

– Det gælder også historien, hvor min tese er, at historien er foranderlig og derfor skal omskrives, udfordres af Saxo Grammaticus’ antitese, at historien ligger fast og derfor ikke skal omskrives. Det kan vi så diskutere frugtesløst i al evighed, med mindre der viser sig noget, som forener tese og antitese i en højere enhed, siger professor Hegel.

– Men det sker nok ikke, eller gør det? Man kunne jo forestille sig at, og hvis det nu, så betyder det at, såfremt det indtræffer, må deraf følge, tilføjer G.W.F. Hegel dunkelt, inden han afbryder forbindelsen med et højlydt: Heureka! Syntese!

Kulturministeren er positiv

Indtil videre støtter 1789 personer Saxo Grammaticus’ borgerforslag.

Kulturminister Mette Bock ser frem til, at Folketinget skal behandle borgerforlaget mod omskrivning af historien.

– Jeg er sikker på, at regeringen kan se sin fordel i, at historien ikke kan ændres, når først statsministeren har skabt den, og alene af den grund tror jeg, at regeringen vil se positivt på forslaget, siger Mette Bock.

Satyren erfarer, at også oppositionen støtter Saxos borgerforslag. Socialdemokratiets ordfører for kultur, idræt og medier, Mogens Jensen, oplyser, at han helt bestemt tager stærkt afstand fra, at nogen  rykker ved Staunings plads i historien.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Saxo Grammaticus stiller borgerforslag om forbud mod at skrive historien om"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*