Svensk politi: Danske regenter bag tyveri af kongelige svenske regalier 4.7/5 (20)

Svensk politi har varme spor i sagen om tyveriet af kongelige gravregalier fra domkirken i Strängnäs. Sporene peger mod Danmark og Roskilde. Alt tyder på, at gerningsmændene skal findes blandt navngivne danske regenter, og at motivet er afpresning.

– Vi er overbeviste om, at det er flere, danske regenter, som har planlagt og udført tyveriet af de kongelige gravregalier i Strängnäs Domkirke, og vi forventer en snarlig opklaring af sagen.

Det siger kriminalkommissær Gunde Kling fra Mälarens Politi. Sammen med kollegaen Svante Klang leder han efterforskningen af det spektakulære tyveri. De er begge to meget sikre på, at der snart sker anholdelser.

De har hverken turdet stjæle Karl X Gustavs, Karl XI’s eller Karl XII’s regalier. De har været bange for konsekvenserne, så de har udvalgt sig en konge, som de mente de kunne klare

Tyveriet fandt sted tirsdag formiddag i denne uge, da tyve ved højlys dag fjernede regalierne fra de kongelige sarkofager i Strängnäs Domkirke og flygtede fra gerningsstedet medbringende to kongelige kroner og et rigsæble, der har tilhørt den svenske konge Karl IX og hans hustru.

Tyv havde klap for øjet

Svensk politi har sat alle kræfter ind på at opklare sagen, og ifølge Gunde Kling er man nær en opklaring takket være præcise vidneudsagn.

– Vidner har set tre mænd flygte fra gerningsstedet. Den ene bekrives som lille af bygning, med kortklippet hår og iført rustning med lille skamkapsel. Den anden beskrives som svær af bygning, tilnærmelsesvis fed, af middelhøjde med flettet hårpisk og klap for øjet. Han var klædt i rød fløjlstrøje med matchende knæbukser, kniplingskrave og bredskaftede støvler. Den tredje beskrives som lille og spinkel iført pudret allongeparyk og lang rød frakke med broderier. De bar alle desuden ensartede kraftige guldkæder forsynet med et emaljeret vedhæng af form som en elefant, forklarer Gunde Kling.

At der vitterlig er tale om et dansk arbejde bestyrkes af andre vidner, som så de tre gerningsmænd sejle bort i en chalup og derefter gå om bord på et tremastet linjeskib ved navn Trefoldigheden

Han vil derfor ikke afvise, at de tre gerningsmænd har tilknytning til en form for bandemiljø. Men elefanterne og signalementerne er så påfaldende, at politiet har en begrundet mistanke om, at det er en eller flere navngivne danske konger, som personligt har udført tyveriet.

Flugt-chalup fundet

Politiets efterforskning peger på, at tyvene gik målrettet efter Karl IX’s regalier.

– De har hverken turdet stjæle Karl X Gustavs, Karl XI’s eller Karl XII’s regalier. De har været bange for konsekvenserne, så de har udvalgt sig en konge, som de mente de kunne klare, siger Gunde Kling, og kommer ind på motivet.

– Motivet er afpresning. Den ene mistænkte er besat af at få et springvand og en bordhimmel tilbage, som han i århundreder har hævdet er stjålet af svenskere, så vi formoder, at de svenske gravregalier skal indgå i et forsøg på udveksling sammen med en eller anden gammel brudekjole, som åbenbart også skulle være svenske tyvekoster, fortæller kommissær Kling.

Vi har sendt Martin Beck, Saga Norén og Gunvald Larsson til Danmark for at for at bistå dansk politi med ransagninger af de tre mistænktes sarkofager i Roskilde Domkirke, hvor vi har formodning om, at regalierne befinder sig

At der vitterlig er tale om et dansk arbejde bestyrkes af andre vidner, som så de tre gerningsmænd sejle bort i en chalup og derefter gå om bord på et tremastet linjeskib ved navn Trefoldigheden. Ifølge skibsregistret ejes skibet af en anden af de formodede gerningsmænd. Politiet fandt senere flugtchaluppen udbrændt på en ubeboet klippeø i Mälaren.

Sarkofager skal ransages

Svensk politi har bedt dansk politi om hjælp i efterforskningen, og nogle af Sveriges dygtigste opdagere er rejst til Danmark.

– Vi har sendt Martin Beck, Saga Norén og Gunvald Larsson til Danmark for at for at bistå politiet med ransagninger af de tre mistænktes sarkofager i Roskilde Domkirke, hvor vi har formodning om, at regalierne befinder sig. Jeg forventer, at Gunvald Larsson vrider en tilståelse ud af dem, og vi hurtigt finder ”the smöking gön” så sagen bliver fuldt opklaret, siger Gunde Kling.

Politidirektør ved Midt- og Vestsjællands Politi Ingrid Dahl bekræfter, at svenskerne har anmodet om assistance til opklaringen af tyveriet.

– Jeg kan bekræfte, at svensk politi har bedt os ransage tre sarkofager i Roskilde Domkirke, og det gør vi, så snart vi har en dommerkendelse, men af hensyn til efterforskningen kan jeg hverken be- eller afkræfte, at der er tale om sarkofagerne, der rummer Frederik 2., Christian 4. og Frederik 4, siger Ingrid Dahl.

Satyren har forgæves forsøgt at få en kommentar fra det danske kongehus.

Foto: Wikipedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Svensk politi: Danske regenter bag tyveri af kongelige svenske regalier"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*