Græske billedhuggere raser: Bertel Thorvaldsen plagierer 4.79/5 (14)

Antikkens kunstnere raser over Bertel Thorvaldsens havecenterkunst. De mener, han er en parasit på klassisk kunst og kultur. Nu kræver de hans værker fjernet og har hyret stjerneadvokaten Cicero til at føre sagen i EU.

Oldtidens store kunstnere og billedhuggere raser over Bertel Thorvaldsens massefremstillede marmorværker. Det er banale haveskulpturer, som kun kan sælges i et byggemarked i Ballerup, lyder kritikken fra antikken.

Bertel Thorvaldsen, der går under tilnavnet Plagiator, anklages også for at snylte på klassisk kultur, kopiere græsk kunst og presse priserne. Nu kræver antikkens kunstnere handling. Thorvaldsen skal stoppes og hans statuer fjernes fra offentligheden.

Phidias fra Athen kalder Thorvaldsen for en fiduskunstner. Han er det mest skadelige, der er sket for klassisk græsk kunst, siden rødfigursvasen

Det er den græske billedhugger Alexandros af Antiokia og hans kollega Phidias fra Athen, som fører an i de omfattende protester. De mener, at Thorvaldsen stjæler deres klassiske, idealiserede formsprog.

– Vi må finde os i etruskernes plumpe udtryk og romernes ulidelige trang til realisme, som slår over i det groteske og får deres kejsere til at ligne slaver frem for guder, men vi finder os simpelthen ikke i, at en barbar som Thorvaldsen kommer og plagierer vores græske idealer om skønhed og æstetik, siger en nedbrudt Alexandros fra et nervesanatorium i Antiokia.

Han har været indlagt, siden han i vrede og frustration huggede armene af sit seneste værk, en marmorstatue, som forestiller gudinden Venus.

Slår bunden ud af markedet

Billedhuggeren Phidias fra Athen kalder Thorvaldsen for en fiduskunstner. Han er det mest skadelige, der er sket for klassisk græsk kunst, siden rødfigursvasen.

– Thorvaldsen har ødelagt alt med sine ferske kopier, der på overfladen ligner klassiske værker. Hans udgaver af Jason med det gyldne skind, Mercur samt Venus med æblet mangler i deres kridhvide og anæmiske udtryk enhver gnist, og han insisterer på ikke at farvelægge dem. Det er en hån mod al græsk tradition, siger Phidias.

Der er da ikke min skyld, at græsk skulpturkunst er stivnet kreativt, og kunstnerne er låst fast i en fatal mangel på udvikling. De skal da være taknemmelige for, at jeg kommer og disrupter dem med kunstnerisk frihed

Selv har Phidias helt opgivet at arbejde i marmor. Han ser sig nødsaget til at bruge alternative materialer til den store Zeusstatue, som han for tiden arbejder på i Olympia.

– Min Zeusstatue skulle være verdens største marmorstatue og et af verdens syv underværker, men det ødelagde Thorvaldsen. Siden han kom og slog bunden ud af marmormarkedet, må jeg arbejde med ibenholt og guld i stedet, og det ruinerer mig, siger Phidias.

Bertel Thorvaldsen tager balladen med knusende ro og har intet til overs for den græske kritik. Han hugger det kunderne vil have.

– Der er da ikke min skyld, at græsk skulpturkunst er stivnet kreativt, og kunstnerne er låst fast i en fatal mangel på udvikling. De skal da være taknemmelige for, at jeg kommer og disrupter dem med lidt kunstnerisk frihed, siger Berthel Thorvaldsen over en mobil signalflags forbindelse fra et osteri i Rom.

Forsøger sig med feta-finten

Phidias og hans græske kollegaer har forgæves appelleret til Thorvaldsens fornuft med både etos, patos og logos, men den danske billedhugger har ikke tænkt sig at stoppe. Han agter at fortsætte sit virke med uformindsket styrke.

Cicero agter at få græske marmorstatuer registret som oprindelsesmærke og optaget på EU’s liste over ”Geografiske Betegnelser”

Grækerne har hyret den kendte romerske advokat Marcus Tullius Cicero til at føre sagen helt til tops ved samtlige retsinstanser og få Thorvaldsens værker fjernet. Cicero agter at få græske marmorstatuer registret som oprindelsesmærke og optaget på EU’s liste over geografiske betegnelser.

Det kaldes også feta-finten. Den går ud på, at marmorstatuer af klassisk og antik form kun må hugges i Grækenland af græske billedhuggere; ligesom fetaost kun må produceres i Grækenland, forklarer Marcus Tullius Cicero.

Han mener, der er en god chance for at stoppe Thorvaldsen.

–  Selv om EU-lovmøllen kører i et tempo, der er langsommere end vejarbejder på Via Appia, så har vi et par årtusinder, inden nyklassicismen indfinder sig. Indtil da arbejder jeg på at få nedlagt et fogedforbud, som sikrer, at Thorvaldsens værker ikke kan vises, siger Cicero.

På Thorvaldsens Museum ønsker man ikke at kommentere sagen, så længe den kører. En talsmand for museet meddeler i en e-mail til Satyren, at man overvejer trigger warnings på værkerne, og man har tilføjet betegnelsen klassisk inspireret på flere af Thorvaldsens værker.

Illustration: Wikimedia Commons

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Græske billedhuggere raser: Bertel Thorvaldsen plagierer"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*