Valdemar Atterdag anholdt for at overtræde tildækningsforbuddet 4.75/5 (12)

Valdemar Atterdag anholdt Vordingborg Slotsruin politi

Kong Valdemar Atterdag og hans hær anholdt under politiaktion i nat i Vordingborg. De bar lukkede ridderhjelme og sigtes nu for overtrædelse af tildækningsforbuddet.

Der bliver ingen erobring af Visby og Gotland i år. Det ligger fast, efter at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har anholdt Valdemar Atterdag og hans hær under en dramatisk politiaktion i nat i Vordingborg.

I alt 350 politifolk fra hele Sjælland og København deltog i aktionen, og samtlige hollændervogne kom i brug, da der under rydningen af Valdemar Atterdags lejr opstod tumult.

Om nattens  voldsomme aktion forklarer vicepolitikommissær Arne Knippelglad, at der endnu ikke er klarhed over, hvor mange der er anholdt, men det drejer sig om kongen selv, hele hans stab samt godt 2000 riddere og en halv snes tusind fodfolk. De sigtes for at bære lukkede ridderhjelme og dermed for overtrædelse af tildækningsforbuddet, der trådte i kraft i dag. De sigtes også for overtrædelse af afbrændingsforbuddet og for ulovlig våbenbesiddelse.

Vi troede det var et middelaldermarked arrangeret af det lokale museum. Dem er der jo så mange af, og vi havde derfor den opfattelse, at der var styr på det, siger vicepolitikommisæren

Vicepolitikommissæren forklarer videre, at arrestationen var ret voldsom, fordi kongen og hans mænd modsatte sig anholdelse. Der opstod uroligheder, som indsatsstyrken havde svært ved få under kontrol.

– Betjentene var i direkte fare, da vores politihunde ikke kunne bide gennem uromagernes rustninger, mens knipler og tjenestevåbnene heller ikke bed på riddernes panser, siger Arne Knippelglad, hvis tjenestehund Gajo skal gennem en større tandtransplantation efter nattens begivenheder.

Troede det var et middelaldermarked

Det var først, da de medbragte hollændervogne tændte for vandkanonerne, at gemytterne faldt til ro.

– De blev noget bange, da vi tændte for vandet. Ved udsigten til våde rustninger og efterfølgende pletrust, valgte de at overgive sig. De tryglede om nåde og satte sig næsten frivilligt i futtog, fortæller Arne Knippelglad.

Valdemar Atterdag og hans mænd har hen over sommeren samlet sig på Vordingborg Slotsruin.

– Vi troede, det var et middelaldermarked arrangeret af det lokale museum. Dem er der jo så mange af, og vi havde derfor den opfattelse, at der var styr på det, siger vicepolitikommisæren.

Han fortæller, at det var en hundelufter, som gjorde opmærksom på, at Valdemar Atterdag og hans folk havde tændt bål og dermed overtrådt afbrændingsforbuddet.

Museumsagenterne iagttog, at ingen ville male træskjolde med børnene, og de delte heller ikke smagsprøver ud fra deres gryder. Det overbeviste dem om, at de ikke var historieentusiaster

Politiet holdt lejren under observation i et par dage. Med assistance fra Danmarks Borgcenter gik sammenhængen op for lovens håndhævere, da museumsfolkene fandt  billeder af Valdemar Atterdag i nogle tykke bøger og fik ham identificeret.

Museumsfolk undercover

Under stor risiko gik et par af museumsfolkene undercover i lejren. De observerede en helt anden adfærd, end den man ser blandt historieglade skolelærere og pædagoger.

Museumsagenterne iagttog, hvordan ingen ville male træskjolde med børnene, og de delte heller ikke smagsprøver ud fra deres gryder. Det overbeviste dem om, at det ikke var historieentusiaster. Da en agent samtidig opsnappede oplysninger om et felttog til Gotland, valgte politiet at slå til.

– Vi havde en begrundet mistanke om en fjendtlig handling mod en suveræn stat, så vi slog til, og med tildækningsforbuddet var det dejligt nemt at fængsle hele banden. De skjulte deres ansigter med hundesnuder (lukkede hjelme. red), så de var lige til at plukke, siger Arne Knippelglad.

Dermed viser tildækningsforbuddet sin virkning allerede fra dag et, men det får store konsekvenser for Danmarkshistorien, da kongens felttog må aflyses.

Valdemar Atterdag og hans afvæbnede hær er nu interneret i en række tidligere flygtningecenter, mens de venter på sagens afgørelse

Kongens beskikkede forsvarsadvokat Cornelia Friefinn oplyser, at kongen raser over anholdelsen. Han kalder politiet for en flok skræppende gæs. Samtidig er han chokeret over det manglende vedligehold af Vordingborg Slot.

Cornelia Friefinn er sikker på, at hun får Valdemar Atterdag frikendt for overtrædelse af tildækningsforbuddet.

– Kongen er i sin gode ret til at gå i krig. Gotland er af stor strategisk betydning for kongeriget, så der foreligger et klokkeklart anerkendelsesværdigt formål. Derfor må kongen og hans mænd gerne iføre sig lukkede hjelme, siger hun.

Valdemar Atterdag og hans afvæbnede hær er nu interneret i en række tidligere flygtningecentre, mens de venter på sagens afgørelse.

Tegning: Mester Ictum

 

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Valdemar Atterdag anholdt for at overtræde tildækningsforbuddet"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*