Hildegard af Bingen indsynger støttesang til Europas coronaofre 4.67/5 (12)

Sammen sit klosterkor og kendte minnesangere indsynger den berømte kirkekomponist Hildegard af Bingen en sang, hvor overskuddet går til COVID-19 pandemiens ofre.

– Corona, corona, det bli’r bedre dag for dag, hvis vi gi’r en hånd mod corona. Vi gi’r hvad vi har for din sag, corona.

Sangen klinger i klosterkirken i byen Rammstein, hvor et halvt hundrede nonner og toppen af poppen blandt Europas minnesangere øver på deres bidrag til corona-pandemiens ofre.

Foran koret står abedisse Hildgard af Bingen og dirigerer. Hun beder koret gentage stykket lidt mere devoto. Hun beder mestersangerne Walter von der Vogelweide og Wolfram von Essenbach at gøre overstemmerne tydeligere.

Så beder hun mester Thomas af Helmig synge rent, Jomfru Nikoline tage tøj på og synge i stedet for at tale rytmisk ind over sangen. Derefter giver hun mesterjanitsharen Thomas Sortemand en røffel for ikke at holde takten.

Mester Richards smadrer kroværelse

Efter da capo, ryster hun på hovedet, råber ”take five” og tager imod Satyrens udsendte.

– Det er den mest uregerlige samling syrehoveder, jeg nogensinde har arbejdet sammen med. De værste er Mester Jagger og Mester Richards, som jeg ikke har set, siden de hærgede deres værelser nede på kroen i en rus af vin og røgelse, siger Hildegard af Bingen.

Hun forklarer stille og roligt sin mission. Med coronakrisens totalt opskruede priser på mundbind, udsigten til hamstring og mangel på toiletpapir besluttede hun sig for at handle og hjælpe pandemiens ofre.

– Alle går vi rundt i vores egen lille verden. Drømmer om guld og grønne skove og den store kærlighed, men de stakkels mennesker oplever pludselig sygdom og død. De rammes langt hårdere og mere traumatisk end mine samtidige, som er vant til et hårdt og usselt liv, inden de i en alder af 30 kradser af i barselsseng, af pest eller i et bondeoprør, siger Hildegard af Bingen.

Hansaen fordeler nødhjælp

Hun har derfor skrevet støttesangen ”En hånd til Europa”, som i disse dage indsynges. Overskuddet på 100.000 floriner går til, at nonner over hele Europa syr mundbind og fremstiller toiletklude af den fineste hør. Den tyske Hansa har givet tilsagn om at fordele nødhjælpen.

Døren til klosterkirken går op med en sagte knirken. Interviewet afbrydes, da to gamle mænd dingler ind af døren. De går op til alteret. Den ene hiver med tænderne proppen af altervinen og tømmer flasken i et drag.

Hildegard af Bingen går op til de to, hiver Mester Jagger i hans venstre øre og Mester Richards i hans højre øre og trækker dem over til koret. Hun sukker og siger, i det hun passerer Satyrens udsendte, at man ikke altid får, hvad man vil have, og at det her forhåbentlig bliver to herrers absolut sidste optræden.

Sangen kan fra Bartholomeus dag købes på Spitalfly og Malum Musica.

Illustration taget fra middelalderligt manuskript.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Hildegard af Bingen indsynger støttesang til Europas coronaofre"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*