Vrede vikinger: Stop hetzen mod vikingetiden 4.48/5 (23)

Forsøg på at afskaffe vikingetiden krænker og vækker vrede blandt Midgårds vikinger. Det ekskluderer oprindelige historieaktørers ret til egen historie.

I den seneste tid har historikere arbejdet aktivt på at fjerne betegnelsen vikingetid fra de danske historiebøger. Det har vakt en så stor bestyrtelse og vrede i Midgård, at forskere må gå under jorden, og en række universiteter indfører safe spaces.

Det er historikeren Klaus, som startede debatten med en bog om vikingetiden. Klaus hedder i virkeligheden noget andet, men han frygter for sit liv. Siden udgivelsen har han modtaget trusler på livet og lever nu under politibeskyttelse. Klaus udtaler sig derfor til Satyren mod sikkerhed for fuldstændig anonymitet, men hans navn er kendt af redaktionen. Hans bog om vikingetidens afskaffelse kan i øvrigt lånes på biblioteket. Spørg efter ISBN 978-87-02-24178-5.

Det er et udtryk for et blindspot i vestlige universitetsmiljøer, der tjener som ekkokamre for en privilegieblind og toksisk tidsnormativ diskurs, der ekskluderer oprindelige historieaktørers ret til egen historie, udtaler vikingernes sigemand

Klaus begrunder sin modstand mod vikingetiden med, at betegnelsen viking udspringer af forældede nationalromantiske mindreværdskomplekser og derfor udtrykker en forældet historieopfattelse. Viking er datidens betegnelse for sørøvere, og det tegner et forkert billede af tiden, mener han.

-Vik …, øh undskyld, datidens skandinaver var meget andet end vilde sørøvere. De var også opdagelsesrejsende, handelsmænd og ambitiøse fyrster, der deltog i magtspillet om Europa på lige fod med konger og kejsere. At betegne dem som sørøvere er at spænde vik …, sorry, datidens skandinaver for nationalismens vogn, siger Klaus fra sit skjul på en mindre øgruppe nordøst for Bornholm.

Privilegieblind tidsnormativ diskurs

Historikeren Klaus foreslår, at man i stedet kalder perioden for den skandinaviske ekspansionstid. Det forslag falder dog ikke i god jord blandt Midgårds vikinger. Hold nallerne fra vikingetiden! Så klart lyder deres svar.

En sigemand, der taler på vegne af et forenet Midgård, forklarer, at historikerne selv optræder som drabsmænd og sørøvere. De begår karaktermord og stjæler vikingernes ære for den mest glorværdige periode i Danmarkshistorien.

Universiteterne har for en sikkerheds skyld indrettet særlige safe spaces for tilhængere af vikingetiden og særlige vikingetidsfrie zoner for modstanderne

– Det er et udtryk for et blindspot i vestlige universitetsmiljøer, der tjener som ekkokamre for en privilegieblind og toksisk tidsnormativ diskurs, der ekskluderer oprindelige historieaktørers ret til egen historie, udtaler vikingernes sigemand og tilføjer:

– Vi føler os dybt krænkede over, at skægløse fløse og nøgleløse kvindfolk, stjæler vores hårdt tilkæmpede ære som røvere, drabsmænd og voldtægtsforbrydere. Hvis vi nogensinde får fat i dem, skal de smage stålet og mætte ravnene.

Universiteter indretter safe spaces

På de danske universiteter er striden om vikingetiden ikke gået ubemærket hen. Karen Finderup, som er formanden for Danske Universiteters Historiske Fakulteter, er ikke i tvivl om, at de pågældende forskere diskriminerer og udøver marginalisering af historiske minoriteter.

Hun vil dog ikke forbyde deres kritik af vikingetiden, men maner i stedet til besindighed og tolerance.

– Jeg opfordrer ansatte og studerende til at favne mangfoldigheden. Universiteterne har for en sikkerheds skyld indrettet særlige safe spaces for tilhængere af vikingetiden og særlige vikingetidsfrie zoner for modstanderne, så ingen føler sig udfordret på deres verdensbillede, siger Karen Finderup.

Hun tilføjer, at fremover kan trigger warnings på udvalgte bøger om vikingetiden ligeledes komme på tale.

Foto: Hans Splinter, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Vrede vikinger: Stop hetzen mod vikingetiden"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*