Berømt Tordenskioldportræt vandaliseret 4.5/5 (10)

Frivillig museumsmedhjælper amatørrestaurerer portræt af Peter Wessel Tordenskiold til ukendelighed. Skader løber op i millioner.

– Gosh! Det er en katastrofe. Han bliver aldrig sig selv igen. Vi har mistet et af museets største klenodier, og uvurderlig kulturarv er for evigt gået tabt.

Det siger Annika Dynekilen, som er direktør for Tordenskiolds Mindestuer under Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, om den ulykke, der er overgået museet. En frivillig medhjælper har nemlig forsøgt at restaurere Balthasar Denners berømte portræt af Tordenskiold, og resultatet er mildest talt aparte. Søhelten er ikke længere så kæk og bold efter den ubehjælpsomme restaurering.

Tordenskiold trængte i den grad til at blive frisket op. Konservatorer koster jo det hvide ud af øjnene, så jeg påtog mig opgaven frivilligt og ulønnet

Annika Dynekilen tøver ikke med at kalde det for en dilettants hærværk.

– Tordenskiold er ikke til at kende igen. Hans hud er nikotingul som en kinesers. Næsen er skæv som en boksers, og han ser ud som om, nogen har forsøgt at vride halsen om på ham. Hans mund vrænger, og med de gyselige, buskede øjenbryn og den uglede paryk ligner han en varulv med morgenhår, siger en grådkvalt direktør.

Hun frygter, at det koster flere millioner kroner at genoprette skaderne.

Anerkendt aftenskolemaler

Skadevolderen er den 72-årige Ruth Eskildø. Hun har været frivillig på museet, siden hun solgte sin sy- og hobbybutik, Damernes Broderi, i Slotsgade i Hillerød.

Ruth Eskildø forklarer, at hun bare gerne ville hjælpe og har gjort det i den bedste mening.

Jeg har fået topkarakterer på adskillige aftenskolekurser i både portræt- og porcelænsmaling, ligesom jeg fik udmærkelse på AOF’s årlige elevudstilling for mit portræt af en liggende sigøjnerkvinde med grædende hund

– Tordenskiold trængte i den grad til at blive frisket op. Konservatorer koster jo det hvide ud af øjnene, så jeg påtog mig opgaven frivilligt og ulønnet. Skal jeg sige det selv, så er jeg er ganske godt tilfreds med det, mit talent og min pensel har udrettet.

Hun forstår slet ikke kritikken og frabeder sig at blive kaldt for dilettant.

– Jeg har fået topkarakterer på adskillige aftenskolekurser i både portræt- og porcelænsmaling, ligesom jeg fik udmærkelse på AOF’s årlige elevudstilling for mit portræt af en liggende sigøjnerkvinde med grædende hund. Det portræt var kun til salg i et halvt år hos glarmester Wiinglas, inden det gik for 1200 kroner til nogle unge mænd, som ville give det til en ven, der skulle giftes, siger Ruth Eskildø.

Efterfølgende donerede hun gavmildt hele salgssummen fratrukket salærer til museumskollegaernes udflugtskasse.

Bliver frivillig på Kronborg

Det Nationalhistoriske Museum har valgt at bortvise Ruth Eskildø. Det er den selvbestaltede malerikonservator ked af, men hun fortæller, at hun er kommet videre.

Kronborg Slot får nu glæde af hendes frivillige engagement.

– De har de mest bedårende gobeliner hængende på Kronborg, og de trænger i den grad til en kærlig hånd fra en broderikyndig dame, siger Ruth Eskildø, som lover at være mere forsigtig denne gang.

Først vil hun håndvaske de skrøbelige gobeliner forsigtigt i Biotex. Når tæpperne er kommet ud af tørretumbleren, glæder hun sig til igen at dyrke sin store passion for korssting. Netop nu er der jule- og nisseinspirerede mønstre i Damernes Broderi.

Illustration: Tordenskiold efter restaureren (tv). Balthasar Denners originale (th).

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Berømt Tordenskioldportræt vandaliseret"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*