Henrik Harpestreng: Bekæmp årstidens skavanker med urter 4.91/5 (11)

Satyren har mødt den verdensberømte danske læge Henrik Harpestreng. I en eksklusiv konsultation giver han tips til at overleve vinteren.

Det er årstiden hvor slimet og den kolde milt dominerer. Satyren har sat kendis-kannik og læge Henrik Harpestreng stævne til en snak om årstidens sygdomme, og om hvordan man bedst lindrer dem.

Vinterens sygdomme ledsages ofte af hoste. Er der er godt middel mod dét?

– Jeg vil fremhæve merian, som et af de virkeligt virksomme midler. Det skal bare stødes med lidt honning, så skal det nok hjælpe. Og har man ondt i øret, kan man slå to fluer med ét smæk og blande en smule i lidt mælk, som man hælder i øret. Synes man bedre om noget, der har lidt flere procenter, vil jeg anbefale friske cypresfrugter drukket med vin. Midlet fjerner også onde væsker, der farer rundt i ens tarme, og dét kan man jo godt have brug for oven på for eksempel jul og nytår.

Mange vil opleve, at de også får feber. Hvad kan man gøre ved dét?

– Svaret er at spise et stykke benediktinertidsel. Det skal være godt vasket, og det skal spises på fastende hjerte. Mens tidslen spises, skal patienten sige tre Fadervor og tre Ave Maria. Bedringen vil komme næsten med det samme – det er et næsten ufejlbarligt middel.

Desuden er det nu en gang kun lægen, der kan smage på folks urin og stille en korrekt diagnose

Hvad med smerter i brystet og lignende?

Det kan skyldes forskellige ting, men lakrids kan kurere det meste. Det er godt mod hoste og kan fugte patientens bryst, strube og lunger, hvis de er blevet for udtørret. Pimpinelle renser og varmer i brystet, og så er det desuden godt mod hjertesorger, hvis patienten også skulle lide af dét.

Er der ellers nogle gode råd, De vil tilføje?

– Jo, hvis man er så heldig at overleve vinteren, så man er i live, når kalenderen viser marts, er det en god idé at spise peberrod på fastende hjerte. Det bortjager nemlig det onde blod, som der jo er meget af om vinteren. Jeg vil dog indskærpe, at man også bør søge professionel hjælp.

– Det er vigtigt at man søger til klostre og lignende, hvis man bliver syg, i stedet for selv at afprøve diverse kure. Åreladning er jo også godt for mange sygdomme, for eksempel i lungerne. Men det er et godt eksempel på en behandling, som kræver en professionel. Man skal være sikker på, at dén, der slår blod, ser ordentligt og ikke er fuld. Desuden er det nu en gang kun lægen, der kan smage på folks urin og stille en korrekt diagnose, slutter Henrik Harpestreng.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Henrik Harpestreng: Bekæmp årstidens skavanker med urter"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*