Arkæologer afslører: Vesuv smadrede ikke Pompeji 4.86/5 (7)

Katastrofal byplanlægning, byggemafiaens svindel med strukturudviklingsmidler og korruption ødelagde Pompeji. Plinius d. Yngre betalt for at forfalske historien.

I et par århundreder har det været god latin, at det var vulkanen Vesuv, som i år 79. e.Kr. udraderede byen Pompeji og skjulte de afsvedne ruiner under et tykt lag aske.

Men nu frikender italienske arkæologer sensationelt Vesuv. Det forklarer chefarkæolog Rafaella Scavo fra det arkæologiske museum i Pompeji.

– Vi har længe haft på fornemmelsen af, at byens undergang ikke kunne være forårsaget af et vulkanudbrud. Flere og flere udgravninger viser samstemmende, at byen udelukkende bestod af faldefærdigt slum og forbavsende mange halvfærdige bygningskomplekser, siger chefarkæologen og fortsætter:

Rafaella Scavo forklarer, at skrinet, som var af fabrikatet Franciscus Venator DCCCXXXII AUC var proppet med dokumenter om overfinansierede byggeprojekter

– Efterhånden tegnede der sig et mønster af inkompetent byplanlægning, fallerede byggeprojekter præget af billige og ekstremt dårlige byggematerialer. Vores undersøgelser peger alle på, at vulkanudbruddet ramte en allerede dødsmærket by.

Organiseret kriminalitet

Det var først, da arkæologerne i ruinen af en villa tilhørende Pompejis ledende byggematador og ejendomsspekulant Avarus Gyps Carcharodon fandt et brandsikkert pengeskrin, at det gik op for Rafaella Scavo, at organiseret kriminalitet og korruption var den afgørende årsag til byens undergang.

For den pompejianske mafia kom Vesuvs udbrud derfor meget belejligt og slettede sporene efter deres ugerninger

Hun kan nu bevise, at byggemafiaen systematisk malkede Senatets kasser for massive summer til egns- og strukturudvikling.

Rafaella Scavo forklarer, at skrinet, som var af fabrikatet Franciscus Venator DCCCXXXII AUC var proppet med dokumenter om overfinansierede byggeprojekter samt detaljerede regnskaber over returkommission og bestikkelse udbetalt til embedsmænd for falske byggetilladelser og godkendelser af spekulationsbyggerier, som de arkæologiske udgravninger viser aldrig er gennemført.

Men de romerske myndigheder var på sporet af svindelen.

– Det fremgår af korrespondancerne, at en ubestikkelig præfekt var kommet til byen. Familierne i den pompejanske underverden frygtede derfor afsløring, og dokumenterne taler om at lade præfekten ”sub cinere Vesuvii quiescere”, altså at lade ham sove under vulkanens aske, fortæller Rafaella Scavo.

For den pompejianske mafia kom Vesuvs udbrud derfor meget belejligt og slettede sporene efter deres ugerninger.

Plinius på mafiaens lønningsliste

Hvorfor Vesuv gik over i historien som Pompejis ødelægger, forklarer de fundne skrifter også. Den primære kilde til katastofen er historikeren Plinius den Yngre, som var var øjenvidende til begivenhederne. Han har beskrevet sine oplevelser meget detaljeret i den eneste sikre kendte beretning.

Vi kan sort på hvidt se, at Plinius modtog: ”trecentos aureos bigasque celerrimas”, altså 300 guldmønter og et spand hurtige heste for at fabrikere en dramatisk historie, som godt nok er latin, men helt igennem løgn

Nu viser det sig, at der er tale om fake news, forklarer en lettere rystet Rafaella Scavo.

– Plinius’ navn står på adskillige lister over folk, der har modtaget anseelige summer for at skrive falske indberetninger til senatet i Rom og forsvarstaler for den pompejanske byggemafia. Vi kan sort på hvidt se, at Plinius modtog: ”trecentos aureos bigasque celerrimas”, altså 300 guldmønter og et spand hurtige heste for at fabrikere en dramatisk historie, som godt nok er latin, men helt igennem løgn, sukker chefen for Pompejis museum.

Det er endnu uvist, om de nye opdagelser får konsekvenser for Pompejis status på UNESCOs Verdensarvsliste.

Foto: Graham H. Pixabay.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Arkæologer afslører: Vesuv smadrede ikke Pompeji"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*