Korsfæstelse skaber trafikkaos i Jerusalem 4.71/5 (17)

Trafikpropper lammer Jerusalem som følge af henrettelsesoptog med kontroversiel jødisk prædikant. Romersk statholder fremskynder omfartsvej til Golgata.

Råbende trafikkanter, skrydende æsler og brægende geder flænser luften i Via Dolorosa, en snæver gade i Jerusalem. Køen af kærrer, vogne og gedehjorde vosker dig længere og længere bag et henrettelsesoptog, der snegler sig ad den smalle gade.

Forrest slæber en mager langhåret mand kun iført lændeklæde et stort trækors over skulderen. Han vakler, falder og rejser sig usikkert igen. Imens råber pøblen ad ham. De kaster hestepærer efter den stakkels dødsdømte, som med tunge skridt vandrer de sidste kilometer på vej til henrettelsespladsen på Golgata.

– Det sker bare hver gang, de skal hamre forbrydere op ude på Golgata. Hvorfor skal staklerne drives gennem byens smalle gader med et tungt kors over skulderen, så vi andre hverken kan komme frem eller tilbage, spørger oliehandleren Aaron og ryster på hovedet.

Hans kærre er fuld af varer til den tilstundende påske. Han har travlt, men har siddet fast i køen i over en time og taber tålmodigheden. Han sender en strittende langefinger i retning ad en decurie romerske legionærer, der forgæves forsøger at dirigere trafikken.

En legionær returnerer oliehandlerens finger med beskeden om, at han skal styre sit ira via, ellers kan han selv få et kors at slæbe.

Sad fast i snæver gyde

Aaron resignerer og fortsætter sin klagesang over for Satyrens mand på stedet. Han fortæller, at der altid opstår køer og trængsel, når romerne fører fanger gennem byen, men trafikpropperne har i ugens løb været værre end nogensinde.

Det begyndte med, at prædikanten kom ridende ind i byen på et æsel. Folk stimlede sammen for at hylde ham og vinke med palmeblade.

– Han var næppe kommet inden for bymuren, før han og æslet satte sig grundig på tværs i en snæver sidegyde til Kong Herodes Boulevard. På få minutter var boulevarden spærret af tilhængere og desperate folk, som prøvede at komme gennem masserne i deres køretøjer, fortæller Aaron.

Lover flersporet omfartsvej

Satyrens udsendte opsøger den romerske statholder Pontius Pilatus. Han vil ikke kommentere den konkrete sag.

– Hvad angår dagens korsfæstelse, så spritter jeg mine hænder, men jeg vil gerne indrømme, at færdselsforholdene ikke er optimale for vores henrettelsespelotoner. Med det oprørstempo de holder sig i Judæa, bryder trafikken snart totalt sammen, siger Pontius Pilatus og lover, at en flersporet omfartsvej til Golgata påbegyndes inden årets udgang.

Tilbage i køen på Via Dolorosa trækker Aaron på skuldrene. Han vil se det, før han tror det.

– Jeg er bange for, at de fleste af os har forladt Jerusalem og Judæa, inden den omfartsvej står færdig, siger han, mens trafikken begynder at glide igen.

Fremme foran har en tilfældig forbipasserende hjulpet den udmattede prædikant op og bærer nu korset for ham. Men Aarons kærre står bomstille. Æslet rokker sig ikke ud af flækken. Mere og mere desperat prøver han at kickstarte dyret, mens ophidsede stemmer bag ham forlanger, at han får fingeren ud. Det bliver en lang fredag i Jerusalem.

Foto: A. Davey, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Korsfæstelse skaber trafikkaos i Jerusalem"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*