Kong Ethelred døber danegæld om til hjemsendelsesydelse 4.6/5 (10)

For at forhindre flere vikinger i at bosætte sig i England gennemfører Kong Ethelred den Rådvilde et paradigmeskifte og døber danegæld om til hjemsendelsesydelse.

Kong Ethelred er træt af vikinger. Meget træt af vikinger. Derfor sætter den engelske konge alt ind på at sende dem hjem til Skandinavien og forhindre flere i at bosætte sig på de britiske øer.

Danske vikinger har nemlig vist sig at være uregerlige og vanskelige at integrere i det angelsaksiske samfund. I stedet for at blande sig med englændere danner de deres egne parallelsamfund. De isolerer sig i ghettolignende bosættelser, hvor de taler dansk tunge og lever efter danske love og normer.

Samtidig udgør de mange vikinger en trussel mod rigets sikkerhed. De slutter sig i tide og utide til de hærgende vikingetogter, som hjemsøger Englands kyster og koster kongen og hans jarler store summer i danegæld.

Isoler vikinger på små øer

Kong Ethelred, der for en gangs skyld fremstår stålfast, har fået nok.

– Der er brug for et paradigmeskifte, som ændrer fokus fra integration til hjemsendelse af de uhumske og hedenske barbarer, som har brændt, hærget og bosat sig i England for snart sidste gang, siger en langt fra rådvild Kong Ethelred.

Vi prøvede jo at isolere uønskede vikinger på øen Lindisfarne, og alle husker, hvor galt det gik i 793, påpeger Ethelred

Meningerne har været delte. Drøftelserne var hårde på de angelsaksiske ting, hvor flere formænd har mistet stemmen på at kalde forsamlingerne til orden. Flere jarler er bekymret for, om det ifølge kanonisk katolsk ret er lovligt at sende danske vikinger hjem. Andre foreslår, at særligt forhærdede vikinger sendes ud på små ubeboede øer, indtil de vælger selv at rejse hjem.

Det forslag har ifølge kongen ingen gang på jord.

– Vi prøvede jo at isolere uønskede vikinger på øen Lindisfarne, og alle husker, hvor galt det gik i 793, påpeger Ethelred, og tilføjer, at det handler om at gøre livet vanskeligere og mere utåleligt for de danske vikinger.

Hjemsendelsesydelse erstatter danegæld

Kong Ethelred  afviser ikke en rask lille massakre, hvis alle andre muligheder slår fejl, men han vil i begyndelsen med fare med lempe. Derfor omdøber kongen den blandt englænderne så upopulære danegæld til hjemsendelsesydelse. På den måde signalerer han, at vikingerne ikke skal plyndre, men vende tilbage til deres hjemlande med en lovlig pose penge.

Hjemsendelsesydelsen bliver væsentlig lavere end danegæld, og det alene vil afskrække nye vikinger fra at slå sig ned i England

– Når vi betaler vikingerne hjemsendelsesydelse i stedet for danegæld, så forstår de, at de er uønskede. Samtidig viser vi den engelske befolkning, at vi tager deres bekymringer alvorligt, sætter hårdt mod hårdt og står fast, proklamerer Kong Ethelred.

Hjemsendelsesydelsen bliver væsentlig lavere end danegæld, og det alene vil afskrække nye vikinger fra at invadere og slå sig ned i England.

Illustration: Ethelred den Rådvilde The Chronicle of Abindon, The British Library.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kong Ethelred døber danegæld om til hjemsendelsesydelse"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*