Egypten vil efter 4000 år opføre ny pyramide 4.83/5 (12)

Egyptiske ingeniører har indledt arbejdet med at opføre en moderne madpyramide af bønner, linser og kikærter ved Giza.

– Det er en fed ide. Det er utroligt, at vi ikke har fået den for flere tusind år siden.

Sådan lyder kommentaren fra bygmester Djeser Kheperu, efter Egypten i sidste uge indledte arbejdet med at opføre en madpyramide i ørkenområdet ikke langt fra landets hovedstad.

– En pyramide er med til at vise en nations overskud, og en madpyramide er samtidig særdeles oppe i tiden, siger Djeser Kheperu.

Han henviser til den senest opdaterede madpyramide, der blev udgivet af COOP i 2019, og de netop opdaterede kostråd fra 2021 fra de danske sundhedsmyndigheder.

Pyramiden i Egypten opføres med de traditionelle byggemetoder. Den skal måle 100 meter på hver side. Det er lidt mindre end naboen, Kheops pyramiden, men den udstyres med den samme hældning på 52 grader som det mere end 4.000 år gamle forbillede. 

Ingen slavearbejdere

Modsat hvad mange tror, så blev de egyptiske pyramider ikke bygget af slaver, men af en række håndværkslaug.

Alle de gamle laug er blevet genetableret til formålet. Lige fra tømmerlaug, et stenhuggerlaug (med speciale i frugtsten -red.), og et laug til transport af byggemateriale på Nilen. Selv et laug af frivillige, ellers dødsdømte, straffefanger fra Hosni Mubaraks tidligere regering er etableret. Det skal stå for det hårde arbejde med at slæbe store kurve med mad til deres endelige placering. Dette laug har den kendte arkæolog Zahi Hawass i spidsen,

Og det er afgørende, at pyramiden er med til at vise, at Egypten nu står i en ny tid, fastslår Djeser Kheperu.

– Vi har bygget pyramiden på et fundament af bønner, linser og kikærter, dyrket lokalt og økologisk. Her viste det sig som en smart ide at nivellere med vand, da det samtidig fungerede fint til at lægge bælgfrugterne i blød, siger han.

Mad som byggemateriale udfordrer

At bygge med eksempelvis linser har dog givet bygherrerne en række udfordringer.

– Når man bygger en pyramide af linser og bønner, så er der et problem, der springer i øjnene. Det er et behov for en helvedes masse luftskakter. Her har vi dog ladet os inspirere af de opdagede, men endnu ikke udforskede skakter i Keopspyramidens østside, siger Djeser Kheperu. Bygherrerne har herefter tilføjet de luftskakter, som det af sundhedsmæssige årsager er nødvendigt at have med.

Efter linser og andre bælgfrugter skal en række lag af blandt andet kartofler, rugbrød og havregryn udgøre pyramiden, før toppen af bloddryppende råt kød og indmad kan komme på.

Det er meningen, at byggeriet af pyramiden skal afsluttes inden for de kommende 14 år, således at den nye attraktion kan åbne samtidig med, at corona-restriktionerne ophæves, siger han.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Egypten vil efter 4000 år opføre ny pyramide"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*