Komponisten Bellman fængslet for grov vold med lut 4.85/5 (13)

Komponisten Carl Michaël Bellman sigtes for at søndertæve kollegaen Benny Andersson med sin lut under et slagsmål. Kong Gustav 3. under pres fra udlandet for at løslade den folkekære komponist.

Den internationalt kendte svenske komponist Carl Michaël Bellman blev tidligere på ugen arresteret af vægtere i Stockholm under et gadeslagsmål.

Stockholms Stadsfiskal (gammelt ord for politimester, og nej, det er ikke noget sjofelt, red.), Martin Beckcenius oplyser, at byens vægtere pågreb Bellman i den centrale by. Ifølge øjenvidner tævede komponisten sin modstander så voldsomt med sin lut, at denne faldt bevidstløs om i rendestenen.

Hvem er Sveriges største singer-songwriter?

Martin Beckcenius forklarer, at lut-bataljen var kulminationen på et større slagsmål udløst af en diskussion på værtshuset Korporal Molberg i Drottinggatan.

– Vores efterforskning tegner et forløb, hvor Monsør Bellmann sad og drak tæt i et større selskab af studenter og musikere, da en tydeligt beruset Benny Andersson (klaverbokseren fra Abba, red.) kom over til deres bord for at yppe kiv om hvem af dem, der er Sveriges største singer- songwriter.

– Gemytterne kom hurtigt i kog. Da Monsør Andersson kaldte Monsør Bellmann for en pudret paryk-proletar, der er en større kopist end komponist, replicerede han med en ørenfigen og forlangte satisfaktion, fortæller Beckcenius.

Derefter opstod et håndgemæng, som hurtigt udviklede sig til et større slagsmål, der fortsatte ude på gaden og kulminerede med, at Bellman gennembankede Benny Andersson med sin lut.

Beckcenius oplyser, at Bellman står til et års tugthus for gadeuorden og legemsbeskadigelse samt unaturlig omgang med lut. Det betragtes som en skærpende omstændighed, at Bellman digtede og sang en smædevise under voldsdåden.

Haydn og Kejser Joseph blander sig

Bellmans forsvarsadvokat forlanger sin klient løsladt omgående. Han oplyser, at Bellman nægter sig skyldig og hævder, at han handlede i selvforsvar. Han tilføjer, at det tager hårdt på hans klient at være varetægtsfængslet på vand og brød.

Begivenhederne i Stockholm har vakt stor opsigt i udlandet, hvor komponister og musikere forlanger, at Sveriges konge Gustav 3. straks løslader Bellman.

I Wien raser komponisten Joseph Haydn over den manglende svenske respekt for kunsten.

– Det er en hån mod os udøvende kunstnere. Herregud, der er jo gadeslagsmål dagligt overalt, og Mester Bellman har jo ikke gjort noget værre end det, den lille lømmel til Mozart junior render rundt og laver, siger Joseph Haydn.

Han har sammen med Wiens musikalske koryfæer overtalt den østrigske kejser Joseph 2. til at gå i forbøn for Bellman. Via diplomatiet har kejseren kontaktet sin opvakte svenske kollega og forlangt, at han løslader Carl Michaël Bellman A$AP.

Illustration: Per Krafft

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Komponisten Bellman fængslet for grov vold med lut"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*