Kun en dåre vil ikke genopbygge Nyborg Slot 4.79/5 (14)

Kong Valdemar Sejr kritiserer i et debatindlæg modstanden mod et genopbygget Nyborg Slot. Det er Sorte Henrik af Schwerins værk.

Det er kommet for vort kongelige øre, at vor Marsk møder modstand mod vort håb om at genrejse vor borg i købstaden Nyborg. Vi hører, at den gode bygmester ikke er velkommen. Vi hører, at visse borgere i byen ikke ønsker en stærk og mægtig fæstning til deres forsvar.

Vi undrer os så såre over den dårskab, der har ramt staden, når selv den blindeste tigger kan se, hvor galt det er fat med vor kongelige borg.

Ved selvsyn har vi på vort natlige spøgelsesridt til vor elskede Dagmar i Ribe set det stolte Nyborg Slot forfalde. Nat efter nat har vi med sorg i hjertet bemærket, at den mægtige fæstning vi gjorde færdig, så Rigets konger kan afholde Danehof, nu blot er en skygge af sig selv.

Ja, ikke blot Nyborg forfalder. Også min faders fæstning i Vordingborg, som vor ætling Waldemar Atterdag så prægtigt udbyggede, er en hoben sønderbrudte mure uegnede til landets forsvar. Det samme gælder Dannevirke, som end ikke kan holde et vildsvin ude af Hertugdømmet Slesvig og visseligt ikke Den Tysk Romerske Kejser.

I det hele taget sporer vi en manglende vilje til at forsvare vort rige. Ingen steder knejser stærke tårne og uindtagelige borge. Egetræer til mangen en snekke gror sig tykke til ingen verdens nytte, og jernet ruster, fordi ingen vil strikke ringbrynjer og smede sværd.

Og bælter og sunde har man forbundet med bro, så selv den dorskeste bonde kan age med sine stude i ro og mag. Bevares, vi kommer snildere til Ribe, når vi kan jage af sted over broer, og vi skal ej vente i timer på færgen og æde dens tarvelige vælling. Men vort land stander i sandhed i våde, når den tyske kejser og Hansaen kan krydse bælterne til fods og tage landet i gåsegang.

Det var derfor med stor forventning, vi bød vor Marsk at støtte de fremsynede kræfter, som vil genrejse vor prægtige fortifikation. Nå, ja. Skydeskårene er lidt vel store og murene lidt for svage til at modstå belejringsskyts, men det skal den gode bygmester nok komme efter. Og så skal vi høre, at de skikkelige borgere i Nyborg er slået af tåbesot, og deres øjne er forhekset, så de ej kan se, hvor vakkert og stateligt det bliver.

Vi fonemmer skalken Grev Henrik af Schwerins grumme rænker, men Sorte Henrik skal ikke så splid og ødelægge vore planer. Vor vilje er stærk. Og når vi reviderer Jyske Lov, vil vi som tillæg byde, at med lov skal borg genopbygges.

Waldemarus Secundus Rex
Under gulvet, Sankt Bendts Kirke, Ringsted.

Dette debatindlæg er udtryk for skribentens kulturliberalistiske verdensopfattelse, som er håbløst ude af trit med hensynet til kulturarven. Det er på ingen måde Satyrens holdning.

Foto: Susbany, Pixabay.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kun en dåre vil ikke genopbygge Nyborg Slot"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*