Dødsfald: Tordenskjolds sidste soldat er død 4.79/5 (14)

Menig Lars Jensen Ladestok er død. Han var den sidste af Tordenskjolds soldater og begraves fra Holmens Kirke fem gange næstkommende søndag.

Efter et langt liv i Kongens klæder har Lars Jensen Ladestok i en alder af fire snese gjort sin sidste honnør. Han blev fundet død på sit kammer i går morges. Den sidste af Tordenskjolds soldater er død og dermed slutter en epoke i det danske forsvar.

Over for Satyren bekræfter chef for Kastellet, Oberst von Blitz, dødsfaldene i det omfang han kan.

– Lars Jensen Ladestok havde det med at stille på kasernen igen og igen, men så vidt jeg har fået oplyst er det uigenkaldeligt sidste gang, vi har set ham. Må han hvile i fred, siger von Blitz, der beskriver menig Ladestok som en god soldat, der altid stillede op flere gange til selv de farligste missioner.

Fordrukken enøjet kanoner

Det lå i kortene, at Lars Jensen Ladestok skulle gå militærvejen. Hele hans slægt bestod af soldater. Hans far faldt tidligt i Store Nordiske Krig. Hans bedstefar faldt to gange i Skånske Krig. Hans oldefar fik hovedet skudt af fire gange under Karl Gustavkrigene, og hans tipoldefar døde hele elleve gange af de sår han fik  i Torstensson-Krigen.

Efter rekruttiden i Viborg overførtes Lars Jensen Ladestok i 1714 til Admiral Peder Wessel Tordenskjolds navnkundige marineinfanteri, hvor han tjente i linjen som en af Tordenskjolds legendariske soldater.

Han var gentagne gange med i forreste linje, da Tordenskjold erobrede byen Marstrand fra svenskerne ved hjælp af to delinger soldater, som igen og igen defilerede forbi byens kommandant og foregav, at Wessels styrker var større end antaget.

Det blev Lars Jensen Ladestoks største præstation, og den skabte anseelse blandt Københavns kræsne kritikere.

”Menig Ladestok est et fornøyeligt Indslag, som amuserer saavel Adel, som Borger og den simple Almue med sine skæmtelige Falbalader som fordrukken enøyet Kanoner, Saksisk Grenadier med Kastekløe i høyre Arm, spydglad Lansener samt ømskindet Fænrik og arrogant fransøsisk kyrassér med perfekt gallisk Diction. Han est en ypperlig Gevinst for Comedie Kundsten”, skrev Ludvig Holberg i sin anmeldelse.

Begraves otte gange

Berømmelsen steg dog aldrig Lars Jensen Ladestok til hovedet, og han beholdt sin jordnære tilgang til tilværelsen.  Soldaterkammerater beskriver ham som en kammeraternes kammerat og en munter svend, der altid deltog i samme fest flere gange.

– Han var med over alt, når vi svirrede, og han gik altid hjem som både den første og den sidste, og hos fruentimmerne var det en kendt sag, at Ladestok kom og gik konstant, siger en landsoldat, der kendte ham.

Lars Jensen Ladestok begraves fra Holmens Kirke i København kl. 11, kl. 12, kl. 13, kl. 14 og 15:30 næstkommende søndag. Pastor Ægidius foretager jordpåkastelserne og forsikrer, at han træffer alle fornødne foranstaltninger, så Ladestok ikke går igen.

Lars Jensen Ladestok ses forrest til højre som lansener i anden akt af Marstrands erobring. Maleri: Vilhelm Rosenlund.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Dødsfald: Tordenskjolds sidste soldat er død"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*