Vordingborg evakueret efter fund af uafskudte blidesten ved Gåsetårnet 4.84/5 (97)

Politiet har evakueret det centrale Vordingborg, efter at arkæologer fandt uafskudte blidesten under udgravning ved Gåsetårnet. De skal nu uskadeliggøres af Middelaldercentrets blidemester.

Tidligt i morges valgte Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi at afspærre og evakuere det centrale Vordingborg. Det sker, efter at et hold arkæologer under udgravning på Slotsruinen fandt en bunke med 24 ikke afskudte blidesten neden for Gåsetårnet.

Blidestenene, som er på størrelse med en stor fodbold, lå pænt stablede i en lille bunke knap en halv meter under jordoverfladen. De formodes at være ammunition til de kastemaskiner, som i middelalderen indgik i borgens forsvar.

Det var pensioneret bankbetjent Ib Sørensen, som opdagede stenene, da han luftede sin hund Ringo. Den plejer at lette ben op ad Gåsetårnet, og han genkendte med det samme blidestenene fra udsendelser på DR K. Da han ved, hvor farlige sådan nogle blidekugler er, slog han omgående alarm.

Sten kan være ustabile

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi tager sagen meget alvorligt.

– Arkæologerne siger godt nok, at blidestenene er ufarlige, men vi tager ingen chancer. Efter så mange år i jorden kan stenene være ustabile, og derfor vælger vi safety first og evakuerer hele midtbyen, siger politiinspektør Dorthea Trebuchet.

Bomberyddere fra Hærens EOD-enhed er tilkaldt. De har inspiceret fundstedet, men efter nogen tids overvejelse meddelte de, at det ikke er en opgave, de tør binde an med.

Indsatsleder Kenneth Ballista Larsen forklarer, at ingen i hans team har prøvet at demontere kugler til kastemaskiner.

– Vi råder i EOD-enheden simpelthen ikke over de fornødne kompetencer til at uskadeliggøre sten til blider. Det indgår ikke i pensum på bomberydderskolen, og derfor vil vi ikke risikere kollegaernes sikkerhed ved at kaste os ud i noget, vi ikke er kvalificerede til, siger Kenneth Ballista Larsen.

Han vil nu tage det op med forsvarets ledelse, om ammunitionsrydningsuddannelsen er god nok.

Middelaldercentrets blidemester tilkaldt

Ingen af Nato-landenes bomberyderkorps råder over den rette ekspertise, men politiet har alligevel fundet nogen, som kan demontere blidestenene.

Politiinspektør Trebuchet fortæller, at en medarbejder på Danmarks Borgcenter forslog en henvendelse til Middelaldercentret i Nykøbing Falster, hvor de har stor erfaring med middelalderligt kasteskyts.

– Vi har kontaktet Middelaldercentret med en budstikke. De har netop meldt tilbage, at centrets blidemester har indvilliget at fjerne blidekuglerne med assistance fra Rullemarie, siger hun.

Politiet forventer, at blidemesteren og hans team er fremme i deres oksekærre inden for de næste 12 timer.

Mashup: Mester Ictum.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Vordingborg evakueret efter fund af uafskudte blidesten ved Gåsetårnet"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*