Oplysningsfornægter raser: Oplysning er en ondsindet illusion 4.8/5 (15)

Oplysning er en trussel mod lykke og magelighed. Oplysningsfilosoffer vil med objektivitet og fornuft opvække menneskers sind blot for at gøre dem ulykkelige.

Først var Jokum Trættekjær pestskeptiker. Så var han alkymistmodstander. Nu er han sprunget ud som oplysningsfornægter. Satyren har mødt ham for at forstå den modstand mod oplysningstidens idealer, som spreder sig hurtigere end syfilis over hele Europa.

– Jeg er et uoplyst menneske. Det er jeg stolt af. Mit sind henligger i mørke. Jeg er upåvirket af kendsgerninger og rationelle argumenter. Jeg vil ikke styres og kontrolleres af encyklopædister og andre vildfarne erkendelsesfilosoffer, siger Jokum Trættekjær og tager en pris snus.

Så spytter han så kraftig på jorden, at den fedtede paryk, han har på hovedet, nær ryger af.

– Jeg vil ikke stille spørgsmål til noget som helst eller læse tykke bøger om emner skrevet på latin med nørklet gotisk skrift. Jeg har mine øjne og ører, og dem bruger jeg til at iagttage verden med. Det, jeg ser, tolker jeg med min sunde fornuft, og det jeg har lært af degnen i pogeskolen, siger Jokum Trættekjær.

Fornuft virker ikke

Han har det fint med at jorden er flad og universets centrum.

– At jorden er flad.  Det kan jeg se med mine egne øjne helt uden brug af filosofiske krumspring, lovmæssigheder og målinger beskrevet i uforståelig matematik, som nu de der rundjordstilhængere skal bruge for at bevise, at jorden er rund, sprutter Jokum og spytter igen.

Han tilføjer, at ikke engang de lærde selv er enige om noget som helst.

– Tag nu ham der prøjseren Immanuel Kant, som retter en voldsom kritik mod den rene fornuft. Endelig en af de lærte skiderikker, som har set lyset, troede jeg, men så alligevel ikke, sukker Jokum Trættekjær og uddyber:

– Han skriver stolpe op og stolpe ned med lange knudrede sætninger, som ingen forstår, om noget jeg kunne have fortalt ham, nemlig at den rene fornuft ikke kan bruges til en skid. Næ, du. Det dunkle talte er det dunkle tænkte og typisk for de der oplysningsfilosoffer.

Uoplyst oplysningsselskab

Jokum Trættekjær har stiftet De Uoplystes Oplysningsselskab, som organiserer modstanden mod oplysning, indsigt og erkendelse.

Han vil i et større bogværk føre beviser for, at det er en ondsindet illusion, som gør mennesker ulykkelige.

– Selv om jeg er imod al oplysning af enhver art, så må vi gøre alt for at være oplyst uoplyste og oplyse alle uoplyste om oplysningens skadelige virkninger, slutter Jokum Trættekjær, og sender endnu en sort spytklat mod jorden.

Foto: Pixabay.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Oplysningsfornægter raser: Oplysning er en ondsindet illusion"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*