Politiker: Danmark skal undskylde for vikingernes overgreb 4.89/5 (18)

Mangfoldighedsordfører i nystiftet parti forlanger, at Danmark giver en officiel undskyldning for vikingernes forbrydelser mod menneskeheden. Absurd mener historiker.

Det er på tide, at Danmark undskylder for de overgreb, danske vikinger begik under deres togter. Det mener Mynte Stjerneglød, som er mangfoldighedsordfører i det nystiftede Tolerance Parti.

Hun kræver derfor, at Danmarks statsminister siger oprigtigt undskyld til alle de folk og nationer, som danske vikinger har krænket og for de forbrydelser mod menneskeheden, de er skyldige i.

– Hvis Mette Fredriksen kan sige undskyld til nogle børnehjemsbørn, som har haft det forfærdeligt, så bør hun også sige undskyld til vikingernes ofre, som oplevede noget, der var langt værre, siger Mynte Stjerneglød.

Hun beskriver vikingerne som grusomme kolonialister, der plyndrede og brændte landsbyer ned, dræbte vilkårligt og voldtog uden samtykke.

– De begik uhyggelige forbrydelser mod menneskeheden, og selv om det er mange, mange tusind år siden, så er ofrenes efterkommere stadig dybt traumatiserede, siger toleranceordføreren.

Oprindelige hvide ofre har krav på undskyldning

Mynte Stjerneglød blev meget chokeret, da hun hørte, at vikingerne bortførte hvide mennesker i England og Frankrig for at sælge dem som slaver.

– Det kom virkelig bag på mig og alle de andre i Tolerance Partiet, at hvide mænd og kvinder blev solgt som slaver. Vi diskuterede virkelig meget, om også hvide har krav på en undskyldning, og hvordan man kan sige undskyld til vikingernes hvide ofre, uden at krænke sorte, farvede og oprindelige folks ret til at være ofre, siger Mynte Stjerneglød og fortsætter:

– Vi fandt heldigvis ud af, at det er så længe siden, at det faktisk var oprindelige hvide folk, vikingerne begik forbrydelser mod, og de var slet ikke hvide mennesker på samme måde, som vi er det i dag.

Absurd at undskylde

Men en undskyldning er umulig at give, og det giver heller ingen mening, at give den. Det forklarer historiker og lektor ved Saxo Instituttet Arne Meaculpa Jensen.

– For det første eksisterede Danmark ikke som nation i vikingetiden. Ingen ved heller, hvor de plyndrende vikinger kom fra, og vold var en del af hverdagen for alle dengang. De vikinger, som slog sig ned i England, blev selv udsat for overgreb fra den engelske konge, siger Arne Meaculpa Jensen.

Han finder derfor Tolerance Partiets krav om en undskyldning absurd og et udtryk for historieløshed.

Men den køber Mynte Stjerneglød ikke.

– Det er whataboutery fra en privilegieblind, hvid mand, der forsvarer overgrebspersonernes hvidhedsprivilegier og som bør google og sætte sig ind i tingene, tage ansvar og kalde sin egen falske overbevisning, siger hun.

Statsminister Mette Frederiksen undskylder i en e-mail til Satyren, at hun ikke har mulighed for at kommentere Tolerance Partiets krav om en undskyldning til vikingernes ofre.

Illustration: Ferdinand Leeke.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Politiker: Danmark skal undskylde for vikingernes overgreb"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*