Vrede vikinger føler sig krænket af børns fastelavnsudklædning 4.65/5 (26)

Human Child Small A Boy Viking

Fastelavnsfest i SFO stoppet af rasende vikinger. De føler sig krænket af børn klædt ud som vikinger. Det er kulturel appropriation og vikingeudklædning kræves forbudt.

Det var ikke meget de mindste børn nåede at slå katten af tønden på Rolf Krake Skolen i Rødding, inden vrede vikinger, som var mødt op for at protestere, satte en stopper for fastelavnsfesten.

Vikingerne rasede over, at en stor gruppe børn var klædt ud som vikinger. Det er kulturel appropriation, og derfor krævede de, at børnene skiftede tøj, ellers ville de lukke arrangementet med magt.

SFO-leder Bodil Kath Tønnesen forklarer, at flere drenge og piger havde klædt sig ud med hornede hjelme, farverige kostumer, skjold og sværd for at ligne nogle virkeligt seje vikinger og skjoldmøer.

Ved Fenrisulvens flab, jeg er så træt af blive forbundet med Styhns leverpostej, Gøl-pølser, roligans, polterabender og små snottede møgunger

Da de bevæbnede vikinger gik fra at buhe af børnene i skolegården til at hamre sværd mod deres skjolde og bryde ud i kampråb, stoppede hun tøndeslagningen og bad børnene klæde om.

– Selv om børnene nok mente, at de kunne besejre de tatoverede og langhårede ægte vikinger, så var der ikke tid til, at jeg kunne informere forældrene over skoleintra og spørge, om børnene måtte tage kampen op, siger Bodil Kath Tønnesen.

Ekskluderende historiekolonialisme

Thorleif Krænkilsesson, som er talsmand for de vrede vikinger, forklarer, at de føler sig krænkede af at se deres kultur og livsform misbrugt af en privilegeret majoritetskultur..

– Vi finder os ikke i, at de stjæler vores symboler og vores kulturelle identitet og spænder den for deres egen kommercielle og populærkulturelle agenda. Ved Fenrisulvens flab! Det er historiekolonialisme, og jeg er så træt af blive forbundet med Styhns leverpostej, Gøl-pølser, roligans, polterabender og små snottede møgunger, som banker på en tønde med en kølle, siger Thorleif Krænkelsesson.

Vi skal sikre, at udklædninger ikke diskriminerer mod køn, race, religion samt sociale og kulturelle tilhørsforhold. Vi vil heller ikke se børn klædt ud som dyr af hensyn til veganere blandt forældrene

Han og hans frænder oplever også, hvordan vikinger misbruges mere og mere ved udklædningsfester og fastelavn.

– Engang var børn klædt ud som både blåmænd fra Særkland og skrællinger fra Vinland med fjerprydelser på hovedet, men det ser man ikke mere. Nu vil alle åbenbart være vikinger, og det er diskrimination, raser Thorleif Krænkilsesson.

Klager over skolens navn

Bodil Kath Tønnesen forklarer, at flere og flere børn klæder sig ud som vikinger. Det skyldes skærpede krav til fastelavnsudklædninger.

– Vi skal sikre, at udklædninger ikke diskriminerer mod køn, race, religion samt sociale og kulturelle tilhørsforhold. Vi vil heller ikke se børn klædt ud som dyr af hensyn til veganere blandt forældrene. På den måde bliver mulighederne for en sjov og ikke stødende udklædning færre, fortæller SFO-lederen opgivende.

Hun tilføjer, at det også er slut med at klæde sig ud som grøntsager, efter at en dreng sidste år slog katten af tønden klædt ud som aubergine. Det udløste anklager om skjult sexisme, som fik både skole- og forældreintra til at gå ned.

Bodil Kath Tønnesen har aldrig opfattet historiske udklædninger som problematiske. Nu vil hun tage sagen op med SFO’ens ledelse og kommunen. Hun understreger, at ingen skal føle sig historisk diskrimineret på Rolf Krake Skolen, som måske skal skifte navn efter en klage fra de demonstrerende vikinger.

Foto: Pixabay.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Vrede vikinger føler sig krænket af børns fastelavnsudklædning"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*